HOME aamenu ☰ MENU
Deventer,  09-01-20  auteur: René Renders

Pallas SOS 8-tal verrast koploper ASV 1 (update verslag)

Het achttal van Pallas heeft een toch wel zeer onverwachte overwinning geboekt op het sterke ASV1 uit Arnhem. En dat terwijl we bijna een half basisteam moesten missen.

Eric en Martijn verkeerden in het buitenland en Jim moest zich op het laatst afmelden vanwege ziekte.
Nu waren onze invallers bepaald geen verzwakkingen: Morris en Guy konden direct aan de bovenste borden plaatsnemen, terwijl Jop Jim verving.
ASV trad aan in de gebruikelijke opstelling, zelfs zo gebruikelijk dat de teamleider de opstelling van de vorige wedstrijd gekopieerd had, inclusief Barth Plomp op 7 en Remco Gerlich op 8. De vorige was voor ASV echter thuis en aangezien Barth altijd met zwart speelt, had hij al plaatsgenomen aan het onderste bord. En Remco Gerlich dus aan bord 7.
Dit misverstand werd pas na een half uurtje opgemerkt, en op de meest praktische manier opgelost. Dat krijg je ervan als de vaste wedstrijdleider er niet is !Ondanks onze invallers hadden we gemiddeld nog steeds een veel lagere rating, vooral op de onderste borden. Het was daarom licht teleurstellend dat Max op 4 met wit al snel in een eindspel met ongelijke lopers terecht kwam. Vaak weet hij in deze als wat vlakke opening bekend staand nog wel wat spel te creëren, maar na een onnauwkeurigheid was de afwikkeling niet meer te voorkomen en de deling van het punt evenmin.
Op bord 8 speelde dus Barth Plomp met zwart tegen onze Bart. Waar Bart het zijn hoger gerate tegenstanders in de vorige wedstrijden nog erg lastig wist te maken, lukte het deze keer niet. Zwart ontwikkelde een mooie aanval op de witte koning waarbij alle stukken meededen, en die van Bart verdwaald waren op de koningsvleugel. Met een leuk torenoffer werd het afgemaakt, en kwam de ongeslagen status van Bart tot een eind.
Niet lang daarna moest ook Jop zijn koning omleggen. Hij bestreed de Fantasy-variant tegen de Caro-Kann met een eigen fantasieopstelling, en dat bleek al snel meer dan zijn stelling kon verdragen.

Al vrij vlot met 0,5-2,5 achter en daarnaast nog wat twijfelachtige (maar ook enkele goede) stellingen betekende dat ik als teamleider nog bepaald niet aan een resultaat zat te denken. Maar zie daar, Morris maakte al vrij snel de aansluitingstreffer. Op 1 tegen Michel Blok kwam hij al snel een (geofferde) pion voor, waarbij ik zelf in elk geval niet zag hoe wit deze snel kon terugwinnen of andere tastbare compensatie kon claimen, behalve wat druk op de zwarte stelling. Wit zag het blijkbaar ook niet, want er werd nog een pion geofferd en voor zover ik het heb kunnen zien maakte Morris het daarna koel af.
De volgende twee partijen liepen met een sisser af. Zelf speelde ik met zwart tegen Dirk Hoogland, waarbij een lastige stelling op het bord kwam en wit mogelijk wat agressiever had kunnen spelen op momenten. Dit werd echter nagelaten en na ruil van torens en een paar stukken stond het min of meer gelijk en werd door Dirk duidelijk aangestuurd op vereenvoudiging. Gezien mijn beperkte hoeveelheid tijd zag ik weinig anders dan hierin mee te gaan en als ik in de eindstelling al voordeel had, was dit hooguit symbolisch. Zetherhaling was een passend einde van de partij. Ook Gerard maakte met zwart remise, een knappe prestatie tegen een tegenstander met bijna 250 ratingpunten meer. Het zal toch de ervaring zijn die de doorslag heeft gegeven. Remco Gerlich kwam er in elk geval niet doorheen!

Chris zorgde voor de grote omkeer. Hij speelde met wit tegen Jan Knuiman en kwam na de opening flink onder druk te staan. Beide partijen hadden een vrijpion, maar de zwarte was al op e3 aangekomen en moest geblokkeerd worden door de witveldige loper, terwijl de witte vrijpion kwetsbaar was op d5. Bovendien had zwart een mooi paard om in eventuele gaten te springen. Chris zette zijn hakken in het zand en verdedigde zijn pion met man en macht, onderwijl zorgend dat de zwarte niet kon doorlopen. In deze stelling moet zijn tegenstander ergens wat overzien hebben, waarna Chris (naar verluidt) met een mooie combinatie de boel op zijn kop kon zetten. Ineens werd zijn eigen vrijpion zeer sterk en bleek de zwarte koning kwetsbaar voor onderste-rij dreigingen. Met deze voordelen wist Chris zijn tegenstander voor zulke grote problemen te plaatsen, dat die het niet meer zag en door de vlag ging.

Nu werd het pas echt spannend, 3-5-3,5 met alleen nog Guy aan het spelen, tegen de sterke Tom Bus. Hoewel de partij rustig en (voor mijn schaakbrein ten minste) nogal subiel van start ging, sloeg op een gegeven moment echt de vlam in de pan. Guy had zich naar een mooi ruimteoverwicht gespeeld met een sterk ogende pion op d5, maar een doorbraak leek niet direct voor de hand te liggen. Tot hij er eens goed voor ging zitten en 18 van zijn resterende 20 minuten investeerde in het doorrekenen van een zeer ingewikkelde aanval, die vele zetten duurde en intussen gepaard ging met allerlei hangende stukken en tussenschaakjes. Dit leverde een kwaliteit op, maar wel ten koste van een zwarte loper en toren in dichte nabijheid van de witte koning. De koelbloedigheid van Guy was hier bewonderenswaardig. Die van Tom Bus trouwens ook, beide spelers bleven zeer kalm en correct nadat Tom een onreglementaire zet had uitgevoerd en het even zoeken was naar het reglement om vast te stellen wat er nu moest gebeuren. Daarna was het voor ondergetekende nog een zenuwslopende toer om de klok goed in te stellen, maar toen de partij weer van start ging bleek Guy direct stukwinst te hebben en liep het daarna snel mat.
Hiermee was ook de winst van de wedstrijd een feit, waarmee wij nu op 5 punten zijn gekomen en toch wel veilig zijn. Of zit er nog meer in...??
Volgende wedstrijd is op 13 februari thuis tegen Meppel, ook een beresterk team.