DSG Pallas Extern

DSG Pallas aamenu ☰ MENU
Deventer,  17-10-19  auteur: Max v/d Pavoordt

Pallas overtuigend door in de Beker

Het schaakjaar is inmiddels al even onderweg en na een aantal interne partijen en een kansloze nederlaag in Alkmaar stond nu ook de beker op het programma. De eerste ronde thuis tegen de mannen van ENO uit Nijverdal.

Ze spelen dit jaar 4de klasse maar zijn een club vol met handige en getructe schakers die zeker in de beker in staat zijn om te verassen.
Sterker nog, vorig jaar wisten ze SG Max Euwe(dat toen met 2200 gemiddeld aantrad) in de klassieke partijen op 2-2 te houden om even aan te geven met wat voor een team wij hier te maken hebben. Wij speelden daarom met 4 ervaren bekerspelers namelijk Morris op 1, René op 2, Radboud als verassing op 3 en ondergetekende op 4. Nadat de bij beide verenigingen beruchte wedstrijdleider Bielderman de loting had verricht konden we er aan beginnen.

Op de borden 1, 2 en 4 begon de wedstrijd rustig maar op 3 bij Radboud sloeg de vlam meteen in de pan.
Radboud klapte er vol op tegen de hybride structuur(iets tegen 1.e4 met d6, Pf6, g6 en Lg7) van Niels Voortman. Pionnen werden geofferd voor een open koning en een mooie aanval. Radboud kreeg een gedekt paard op e7 en in plaats van de hoek in te gaan met de koning, besloot Niels dat hij eigenlijk wel interesse had in dat paard dus hij wandelde naar f7.
Radboud kon de aanval nog wat versterken en nadat Niels die lang heel knap bleef verdedigen een moeilijke variant mistte waarin hij Radboud tot een eeuwig schaak zou dwingen, werd de koningsstelling kapot geslagen en konden de stukken in de doos. 1-0 voor Pallas.

Foto: even later kwamen de stukken weer uit de doos, voor de analyse


Ik zat zelf op 4 tegen Dennie Klink die het Slavisch afruilde. Ik speelde een variant die ik 2 weken geleden ook tegen Wouter intern speelde.
In het middenspel twijfelde ik te veel tussen verschillende plannen en Dennie kon daardoor een mooie stelling opbouwen. Hierdoor werd ik gedwongen om een ingewikkelde variant in te gaan met een loperoffer waar ik naar mijn berekening waarschijnlijk een toren en 2 pionnen aan over zou houden tegen 2 lichte stukken.
Dennie pakte het alleen iets anders aan waardoor ik een pionnetje won en er veel werd geruild. Vervolgens speelde hij nog een onnauwkeurige torenzet waardoor ik een paard kon winnen in ruil voor 2 pionnen. Nadat de torens geruild werden was het eindspel met een stuk meer simpel gewonnen. 2-0 en nog een half puntje nodig om de overwinning veilig te stellen.

Morris speelde tegen CM Mark van Essen een hele goede partij. Met wit pakte hij een mooi ruimtevoordeel en ondanks de lichte druk van Mark op de lange rokade bleef Morris de stelling subtiel verbeteren. Op een gegeven moment bleven de kleine voordeeltjes zich opstapelen en moest Mark wat concessies doen.
Een pion werd gewonnen en de stelling was zelfs zo goed dat Morris het remiseaanbod bij 2-0 voor afsloeg om overtuigend naar een eindspel met een goed paard tegen een slechte loper af te wikkelen. Met het paard werden alle losse zwarte pionnen gepakt waarna Mark het wel best vond. 3-0 en door naar de volgende ronde.

Als laatste was René nog bezig tegen de gevaarlijke Etien Alssema. De stelling na een zet of 15 leek op wat René in die fase altijd op het bord heeft met zwart en ook nog eens een kleine 20 minuten meer op de klok. Alles volgens plan dus. De stelling werd ook steeds beter en René leek op overtuigende wijze het punt binnen te gaan halen.
Etien bleek echter taai te zijn en lanceerde een tegenaanval. In tijdnood leek het alle kanten op te gaan en terwijl ik zat te genieten van alle analyse varianten in de partij tussen Radboud en Niels in het café onder het genot van een biertje, bleven de mannen maar doorgaan.
René scheen toen ik terug kwam al meerdere malen remise te hebben aangeboden maar Etien wou duidelijk met een vol punt terug naar Nijverdal. In het eindspel met allebei een paard en 2 pionnen verdween de muziek uiteindelijk toch wel uit te stelling en nadat alles van het bord was verdwenen konden ze niet anders dan de vrede tekenen.3,5-0,5!

Een mooie overtuigende overwinning met ook leuke partijen voor de anderen om te volgen.
De volgende ronde is uit in Hardenberg dat in de eerste ronde won in en van Winterswijk.