DSG Pallas Extern

DSG Pallas aamenu ☰ MENU
Deventer,  11-05-19  auteur: Max v/d Pavoordt

KAMPIOENEN ! (Update verslag)

Zo, na een jaar of 5 het geprobeerd te hebben is de ambitie eindelijk werkelijkheid geworden. Pallas 1 is gepromoveerd naar de 2de klasse van de KNSB competitie.

Een overwinning was nodig in de laatste ronde tegen Lonneker om dit te bewerkstelligen aangezien de enige overgebleven concurrent ASV 2 tegen het al gedegradeerde ASA 2 speelde(de kans is overigens zeer groot dat we volgend jaar tegen het eerste team van die clubs spelen).
Lonneker speelde met 2 invallers, aangezien ratingkanon Patrick Wiebe tegenwoordig bij Berlijn in de buurt woont en Leon Stuij ook niet kon spelen. Johnny deed bij ons niet mee vanwege een reisje naar de VS, dus viel Wouter voor de 2de keer dit jaar in.

De kampioensfoto:


Na deze inleiding kunnen we eens gaan nagenieten van de partijen en het jaar in het algemeen en we beginnen bij Guy!

Guy speelde op 2 met wit tegen Robin Bos en kon bij een overwinning nog topscorer van de klasse worden. Guy liet dit hele jaar al zien helemaal klaar te zijn voor de 2de klasse met goede resultaten op de hoge borden tegen ook vaak de hoogst gerate tegenstander. Vandaag was dat niet anders, Robin speelde het net niet helemaal nauwkeurig in de opening en Guy knalde er met zijn enorme ervaring in het Engels vol op. Al snel had hij een pion extra en na een iets te overmoedige pionzet van zwart bracht Guy het loperpaar eens mooi in stelling waardoor hij een stuk won en Robin meteen kon opgeven. Weer een mooie overwinning op een sterke schaker en met 6,5 uit 9(net geen topscorer aangezien vader en zoon Verfuerth van Zevenaar een half puntje meer hadden) en een tpr van bijna 2200 de topscorer in punten van ons team, chapeau!

Ik speelde zelf op 1 tegen de jonge Duitser Jarno Scheffner en mocht als tweede een punt bijschrijven. Na en goede start van het jaar, volgde voor mij een enorme dip waar ik de laatste tijd weer uit aan het komen ben met als hoogtepunt het beslissende punt tegen ASV 2. Jarno koos voor een variant in het Frans die een misschien nog wel groter remisewapen is dan het afruilen. Vroeg in het middenspel maakte hij alleen opeens de keuze om met een geïsoleerde d-pion te spelen waardoor de balans uit de stelling was. Vervolgens speelde hij ook nog eens een ongelukkige torenzet waardoor ik vrij goedkoop een kwaliteit kon winnen voor een pion. Nadat ik de toren ergens voor 2 stukken terug kon geven, kreeg ik een eindspel met een vol stuk meer waar wit geen zin meer in had. 2-0 en nog 2,5 punt nodig voor de promotie.

Het 3de punt stond snel daarna op het scoreformulier. Radboud speelde tegen invaller Walter Wissenburg en kreeg een niet zo ambitieuze variant tegen de Draak tegen zich. Wat Walter speelde kon allemaal wel maar het is wel een lastige variant om tegen een expert in de Draak met ook nog eens 400 elopunten meer iets te scoren. Radboud zette begon met zijn aanval over de c-lijn tegen de lange rokade van zijn tegenstander. Walter moest uiteindelijk een stuk geven en daarmee ook de partij. Hierdoor scoorde Radboud zijn eerste zwartoverwinning van dit seizoen, na al 4 uit 4 met wit gescoord te hebben.

Na de overwinning van Radboud had ik het even zwaar, toen het op wel heel veel borden heel spannend begon te worden en ik me een klein beetje zorgen begon te maken over de laatste 1,5 bordpunt. Wouter kwam op dat moment ook een stuk achter en ik had hier daardoor niet heel veel vertrouwen in. Net zoals bij zijn vorige invalbeurt had hij als compensatie voor het stuk een open koning van tegenstander Fabian Stotyn. Hierdoor kon hij een toren geven voor 2 stukken en een sloot pionnen waardoor hij een loper en een aantal pionnen had voor een toren. Vanwege de tussenstand besloot Wouter eeuwig schaak te geven en zo een belangrijk halfje toe te voegen aan ons totaal waardoor we nog maar 1 punt nodig hadden uit 4 partijen.

Snel daarna kon Pim dat beslissende punt binnen halen. Tegenstander Mart Wennink speelde het Scandinavisch en won op g2 een pion. Met ook nog eens een zwakke d-pion dacht ik daardoor dat Pim flink in de problemen zou komen. Mart koos alleen een voortzetting waar hij 2 paarden zou geven voor een toren en een pion, in plaats van de rustige variant met een lange rokade en veel druk op Pim zijn d-pion. Pim kon hierdoor het initiatief overnemen en met een mooie combinatie won hij de dame en kon hij de lopers ruilen waardoor een eindspel overbleef met een dame en 2 paarden voor wit en 2 torens voor zwart. Even leek het nog gevaarlijk te worden omdat zwart matdreigingen op de onderste rij had maar Pim wist dit adequaat te verdedigen in tijdnood en kon hierdoor het beslissende punt bijschrijven na een buitengewoon goed seizoen met 5,5 uit 6 en een tpr van ruim boven de 2200.

Toen was het aan Morris, René en Jim om het feest compleet te maken. Morris kreeg een afruilfrans tegen en het werd remise. Deze samenvatting zou 9 van de 10x na een de eerste 5 zetten de juiste samenvatting zijn van de partij. Nu kwam dit wel overeen met de uitkomst maar Jokim van den Bos en Morris probeerden er wel een echte partij van te maken. Morris offerde eerst een pion waarna hij Jokim verleidde om een kwaliteit te offeren. Met een mooie tussenzet kon Morris de kwaliteit binnen halen, maar Jokim had hier wel actief spel voor. Beide spelers kregen vervolgens een dame in de stelling van de ander en in de lastige stelling leek het beide spelers de veilige keuze om voor remise te gaan. De 5de remise van het jaar voor Morris, die wel eens betere jaren heeft gekend maar op lastige momenten zoals tegen Voorst en Max Euwe toch zijn klasse liet zien. Zeker voor Morris is deze promotie mooi, aangezien hij een paar keer een aanbod van een andere club heeft geweigerd omdat hij met Pallas wou promoveren.

René moest vervolgens een 0 incasseren. Laten we het er maar op houden dat jonge Duitsers niet de favoriete tegenstanders zijn van René. Na het debacle tegen Kevin Verfuerth, kwam hij nu ook tegen Niklas Brinkers gewonnen te staan. Hij won een pion en had een mooie aanval maar René zag, misschien ook wel door de spanning die er toch wel was, de winnende voortzetting niet en gaf ook nog eens zijn pion extra terug. Hij kwam vervolgens in een heel vervelend toreneindspel terecht wat Niklas heel netjes en gedecideerd uitschoof. Niet de beste partij van het jaar van René die net zoals Morris wel eens een beter extern jaar heeft gehad, maar als je het niveau van René in de interne ziet en hoe hij hier kampioen is geworden weet je zeker dat de 2de klasse geen enkel probleem mag zijn.

Dan Jim nog. De partij van Jim was denk ik wat illustratief voor het voor hem misschien toch wel iets frustrerende externe jaar. Arno van Akkeren werd de eerste 3 uur van de partij helemaal zoek gespeeld en Jim leek de partij van de dag te gaan spelen. Op het moment suprême koos Jim alleen net voor de verkeerde damemanoeuvre(Dd3 ipv het sterkere Df3), waardoor de stelling in plaats van +18 nog maar +2 was. Waar het vervolgens definitief mis ging weet ik niet precies, maar Jim kwam in een lastig toreneindspel terecht waar hij een pion voor kwam maar de tegenstander daarvoor een verre vrijpion had. Uiteindelijk bleek dat laatste beslissend want Jim verloor de partij. Ondanks de matige score dit jaar heeft Jim in de wedstrijden tegen de directe concurrenten ASV 2 en Almelo wel zijn beste spel getoond en daar goede remises gepakt waardoor we die wedstrijden uiteindelijk wel konden winnen en gelijkspelen.

5-3 gewonnen en Kampioen! Overigens ook complimenten voor Lonneker dat gewoon zijn sportieve plicht kwam doen en ook echt voor de teamoverwinning speelde ondanks dat ze zelf niets meer te verliezen of winnen hadden. Je zou zeggen dat dit vanzelfsprekend is, maar een ander team in onze klasse liet het compleet lopen (7 spelers en maar 2 basisspelers) waardoor Voorst jammer genoeg is gedegradeerd samen met ASA 2. Als laatste bedank ik dan nog de mensen die zijn komen kijken en Eric voor alle jaren als wedstrijdleider. Tot volgend jaar in de 2de klasse!