DSG Pallas Extern

DSG Pallas aamenu ☰ MENU
Arnhem,  13-04-19  auteur: Johnny Paans

KNSB: Pallas 1 vol vertrouwen naar de slotronde

In een wedstrijd waar, op papier, het grootste gevaar onderschatting van de tegenstander was is Pallas 1 weer een stapje dichterbij een kampioenschap gekomen.
In plaats van de tegenstanders te onderschatten zat iedereen tot op het bot gemotiveerd achter het bord en werd er met maar liefst 1-7 gewonnen van ASA 2.

Ondanks een ratingoverwicht op 7 van de 8 borden werd er geen makkelijke wedstrijd verwacht. ASA staat namelijk onderaan en dit was hun laatste kans op handhaving, een kat in het nauw… Ook onhandig was dat bij aanvang van de wedstrijd wij nog 2 spelers misten.
Pim stond bij de hoofdingang van de speellocatie (een school) maar die zat op slot. Nadat Pim de toeristische route langs het naastgelegen zwembad had genomen wist hij de juiste ingang te vinden en kon met een paar minuten vertraging aanschuiven.
Ook Guy was iets te laat, het bleek druk op de weg naar Arnhem, daar heb je in de trein toch minder last van.

Foto: de bekende speellocatie


De eerste uitslagen stonden al voor 15:00 op papier. Johnny maakte gehakt van de Pirc van Peter Lincewicz (mat op zet 19) en ook Rene had er zin in tegen Ben McNab. Een moderne verdediging veranderde in een Morra en nadat Rene de Zwarte koning naar e7 had gejaagd opende Rene de stelling en ging er hard doorheen.

Max speelde tegen Ronald Engelen, nadat beide spelers probleemloos door de opening waren gekomen besloot Max eens te kijken of er op de koningsvleugel iets te halen viel. Echter was er voor Ronald meer te halen op de Damevleugel, waardoor Max al snel in de verdediging moest daar. Toen hij door had dat hij minder stond bood hij maar snel remise aan, wat geaccepteerd werd door zijn tegenstander. Daar gaat de McDrive…

Ben viel in voor Radboud, en waar we ons bij Ben’s interne partijen wel eens afvragen wat hij allemaal doet, was het vandaag gewoon een hele goede partij. Het ging lang gelijk op, maar Ben wist een paar mooie velden voor zijn stukken te vinden. Tegenstander Steven Glasbeek probeerde deze velden af te pakken, maar verzwakte daardoor zijn stelling dusdanig dat er ineens niet meer aan materiaalverlies ontkomen kon worden. Ik dacht dat het maar een kwaliteit was, maar een mooie combinatie leverde een volle toren en winst op.

De partij van Guy ging ook lang gelijk op, al ging zijn tegenstandster al snel in de denktank na een voor haar onbekende opening. Dit wist Guy goed te gebruiken toen hij later in de partij jacht maakte op de koning van Cathelijne Sanders. Guy bouwde veel tactiek in de stelling en in tijdnood overzag Cathelijne een penning waardoor er een stuk verloren ging. Er werd direct opgegeven. De wedstrijdpunten waren binnen!

Pim & Morris waren kort na elkaar klaar. Pim’s tegenstander, Arnout Karssenberg, had ineens een paard midden in de koningsstelling van Pim staan. Dat kan leuk zijn, maar dit paard kon nergens naar toe en werd al snel door Pim van het bord gesnoept. Wel won zijn tegenstander hier nog een kwaliteit voor, maar de 2 stukken van Pim bleken veel sterker dan de Toren. Pim maakt jacht op de koning terwijl hij ook een vrijpion naar de overkant duwde. Zijn tegenstander gaf uiteindelijk op net voordat Pim met een minorpromotie mat kon zetten (Pim miste ongeveer dezelfde truc een paar zetten eerder door tijdnood).

Morris won omdat hij Morris is, een stelling waar weinig aan de hand was speelde hij beter dan zijn tegenstander. Ik dacht dat hij bezig was met een koningsaanval maar 5 minuten later was het halve bord geruild en zat hij ineens in een eindspel met bijna evenveel pionnen als stukken. Morris had echter wel een pion meer overgehouden en dat schoof hij gedecideerd uit.

Max begon ondertussen erg zenuwachtig te worden, want nog steeds was hij de enige met puntverlies. Gelukkig voor Max speelde Jim nog. Jim had 2 uur daarvoor al remise kunnen maken, maar besloot zijn Dameindspel tegen Jan Willem van Willigen net zo lang te melken tot hij een zeer gezonde verliespoging deed. Deze was niet aan zijn tegenstander besteed en nadat Jim een 2e verliespoging deed werd tot remise besloten. De eindstelling was gewonnen voor Jan Willem, maar door de vermoeidheid van de lange partij zag hij het niet.

Omdat Jim en Max het team de McDrive door de neus geboord hebben, hebben we na de wedstrijd voor veel te veel geld niet lekker gegeten. Volgende keer maar gewoon naar de Chinees gaan. Een deel van het team heeft wel zijn best gedaan om het geld eruit te drinken. Of ze dat gelukt is zijn ze alweer vergeten…

Met deze overwinning blijven we bovenaan staan, en nu is er nog maar 1 wedstrijd te gaan. Thuis tegen Lonneker kan het kampioenschap en promotie veilig gesteld worden. Lonneker is echter een sterk, en zeker niet te onderschatten, team dus alle steun is welkom. Zaterdag 11 mei 13:00 in de Schalm, komt dat zien.