DSG Pallas Extern

DSG Pallas aamenu ☰ MENU
Deventer,  09-02-19  auteur: Max van de Pavoordt

Belangrijke overwinning Pallas 1

Door een 5.5-2.5 overwinning op Max Euwe 2 is een eventueel kampioenschap nog in beeld.

Na een teamwedstrijd is het nou eenmaal de taak van de teamleider om een verslagje van de wedstrijd te maken. Er zijn van die wedstrijden dat het je onverschillig laat, zoals na een iets te moeizame uitwedstrijd.
Er zijn ook wedstrijden waarvan het schrijven een pijnlijke herleving van het drama dat zich op de zaterdag daarvoor had afgespeeld en dan zijn er nog van die verslagen waar je met heel veel plezier aan gaat zitten na een schitterende overwinning.
Dit is er eentje in de laatste categorie.

We speelden thuis tegen een van de koplopers, namelijk Max Euwe 2. Om nog een kans op promotie te maken moest deze wedstrijd eigenlijk wel gewonnen worden. Wij zonder Pim, vanwege belangrijke zaken in Colombia, maar met Wouter die een enerverend debuut zou maken.
De tegenstander had zelfs twee invallers maar net zoals wij waren zij daar in ieder geval op papier door versterkt. Dan maar door naar de partijen.

Foto: wedstrijdspanning vooraf


Meestal kijk ik voordat de wedstrijd even snel op het wedstrijdformulier om te kijken of de gewenste paringen zijn bereikt en of iedereen een voor zijn doen prettige tegenstander heeft.
Bij Radboud zag ik jeugdspeler Wahe Boghossian staan. Veel schakers vinden het een nachtmerrie om tegen de jeugd te spelen. Radboud hoort bij een ander slag volk en leeft meer volgens het adagium: pakken als ze nog te pakken zijn!
Zo zijn er aantal spelers die later serieuze titels hebben behaald aan de zegekar gebonden. Hij gaat scherpe stellingen met ze aan waardoor ze in plaats van aanvallen waar ze vaak goed in zijn opeens heel scherp moeten verdedigen. Na een kwartiertje liep ik eens een rondje langs de borden en zag ik dat Radboud een mooie truc met een loperoffer in de stelling had geweven. Wahe had de truc alleen gemist en stond na 9 zetten een dame achter. Er werd nog even doorgespeeld maar Radboud kon voor 2 uur het punt noteren.
Het tweede resultaat kwam van het bord van Jim.
Hij speelde op 7 tegen Ton Ellenbroek. Een man die hij al jaren kent uit de SBO maar nog nooit in een lange partij aan de andere kant van het bord had getroffen. Er kwam een scherpe open stelling op het bord.
Jim gebruikte veel tijd om correct te verdedigen en op het juiste moment de iets losse stukken van de tegenstander aan te pakken. Hij leek achter een dame aan te gaan maar dat kon Ton nog voorkomen door een kwaliteit te offeren. Of het objectief voldoende was weet ik niet maar Jim kon de enorme hoeveelheid trucen in de stelling niet meer overzien en verloor uiteindelijk.

De drie resultaten daarna kwamen vrij vlot achter elkaar.
Guy speelde net zoals vorig jaar tegen Jasper de Jong. Vorig jaar eindigde dit in een schitterende overwinning voor Guy. De eerste paar zetten kwamen overeen maar op een cruciaal moment in de partij week Jasper af. Er kwam een ingewikkelde stelling op het bord waar beide spelers veel tijd voor nodig hadden. Met allebei ruim minder dan 5 minuten voor 20 zetten werd de vrede getekend.
Op een bepaalde clubavond hadden we het toevallig over het enorme aantal zwartoverwinningen op Tata, waar wij constateerden dat dat een trend is die al sinds de WK-Match in het topschaak gaande is. Rene kon toen vertellen dat hij ondanks dat hij een goede witschaker lijkt, eigenlijk met zwart een stuk beter scoort.
Zon opmerking vraagt natuurlijk om zwart op 1. Tegenover hem nam de hoogste ratinghouder van Max Euwe plaats namelijk Raoul van de Oudewetering. Vorig jaar had Raoul op 1 Morris nog in een mooie partij verslagen. Onze man met zwart speelde het gebruikelijke wat er wat onorthodox uitziet maar prima te spelen valt. Raoul nam veel tijd om de solide stelling te kraken maar kwam niet snel tot een plan. In tijdnood offerde hij iets dubieus wat Rene kon weerleggen en zo het punt kon bijschrijven.
Johnny breidde voorsprong vervolgens uit. Tegen Sjaak Piest kreeg hij op bord 6 een Pirc tegen. Johnny speelt dit zelf tegenwoordig soms ook wel en heeft dus meer ervaring gekregen in deze ingewikkelde stellingen.
Er werd geduldig gewacht tot het juiste moment om toe te slaan in de aanval, in plaats van iets te grof te werk gaan wat vroeger misschien gebeurd zou zijn door minder stellingsbegrip. Een hele goede overwinning! 3,5-1,5 en met de overige stellingen mocht dit eigenlijk niet meer mis gaan.

Voordat de punten werden binnengehaald ging er echter nog iets fout.
Ikzelf speelde op 5 tegen de vriendelijke Duitser Helmut Hasselhorst. Opvallend overigens dat hij voor de partij zoals gebruikelijk bij Duitse tegenstanders gewoon Duits sprak maar pas na de partij er achter kwam dat mijn begrip van het Duits vrij matig was en dus overschakelde op Engels.
De stijl was echter wel vrij Duits dus kwam er een Londen op het bord. In het middenspel verscheen een stelling met voor hem een gedekte vrijpion maar voor mij actieve stukken en een kleine aanval. In de tijdnoodfase verbeterde mijn stelling snel en het moment om materiaal te gaan winnen was daar. Toen het moment dan daar was dacht ik vergat ik alleen eerst even een stuk te ruilen. Hierdoor kreeg ik een vorkje voor een volle toren om de oren en verloor ik de partij.
Vlak daarna won Morris . Morris had duidelijk zin in zijn eerste partij van 2019 en zat tot het bot gemotiveerd achter zijn bord. Hij speelde tegen invaller Luc Compagnie maar met 2100+ is dat natuurlijk geen kleine jongen. Morris klapte er tegen het Engels vol op lanceerde een vrij directe mataanval. Luc kon deze afwenden maar de witte stelling werd zo wel rustig uit elkaar gespeeld. Morris won een paar pionnen en toen hij geforceerd al het zware materiaal kon afruilen gaf Luc op.

Onze invaller Wouter kon zijn op dat moment gewonnen stelling dan ook rustig uitschuiven. Dat dit bord naar ons ging was een uur daarvoor alles behalve waarschijnlijk. Wouter kwam aardig uit de opening en ik dacht dat hij ergens in het middenspel een klein plusje had tegen Sjoerd van Willigen. Sjoerd vloog er op de koningsvleugel alleen vol op. Dit soort aanvallen kloppen dan wel vaak niet maar weerleggen is ook vaak lastig. Wouter maakte een fout en kwam een loper achter. Door de open koning van de tegenstander en daardoor eventueel eeuwig schaak potentieel was er genoeg om op te spelen voor Wouter. Met een fraai torenoffer dwong hij een eindspel af dat waarschijnlijk remise zou worden. Sjoerd had hier echter minder zin in en in plaats van te accepteren dat zijn voordeel inmiddels waarschijnlijk weg was besloot hij door te spelen. Wouter kon nu mooi met dame, toren en verre vrijpion profiteren van de ruimtes in de zwarte stelling. Op het moment dat de promotie afgedwongen werd gaf Sjoerd op en stond de eindstand 5,5-2,5 op het scorebord.

De volgende ronde staat de kraker tegen koploper ASV 2 op het programma. Wij staan inmiddels alleen tweede met een matchpunt voorsprong op de nummer 3. De winnaar van de komende wedstrijd zal dus op de favoriet zijn om kampioen te worden met nog maar twee rondes te gaan.
Het positieve is dat we het weer in eigen hand hebben.