DSG Pallas aamenu ☰ MENU
Barneveld,  15-01-19  auteur: Radboud De Roos

Pallas 1 blijft haantje de voorste in de Hoofdklasse B van de SOS 8-tal competitie!

Als de speellocatie het Pluimveemuseum is en de slogan daarvan “Wees er als de kippen bij!” is, dan zijn natuurlijk alle flauwe grappen geoorloofd. Allemaal.
Maar eerlijk gezegd was het een prima speellocatie met kroketten die 18 minuten duurden, saucijzebroodjes in 12 minuten, een hotdog in 1, en een bal gehakt in 0 minuten.Wat ook geen grap is, is dat de voorbereiding van Gerard bestond uit twee hardgekookte eitjes. Die hebben geholpen! Hij speelde tegen de op papier ongeveer even sterke Paul van der Hammen. In de partij was Gerard de betere. Ik dacht dat hij een stuk ging winnen met g4, maar blijkbaar kon hij nog een ander stuk winnen op een veiligere manier. Gerard liet daarna geen ruimte voor tegenspel en maakte het mooi uit. Leukste partij van de avond vanuit Pallas ogen!

Chris volgde al snel. Ik dacht dat hij heel krampachtig in de opening stond tegen Leendert Hartevelt, maar daarvoor had zijn tegenstander wel wat geofferd denk ik achteraf. Ik zag later wel dat hij met materiaal meer heel doelgericht een makkelijk gewonnen eindspel opzocht. Mooie partij en 2-0 voor, dat was wel lekker.

Ik stond namelijk al niet zo goed. Iets te optimistisch in de opening, maar op zich ging het aardig tegen Robin van Ee. Het was een hele ingewikkelde stelling met veel tactische wendingen. Uiteindelijk kreeg ik een kwaliteit minder tegen een pion en dat ging nog wel, maar in zijn tijdnood doe ik het alsnog fout.

Iets daarvoor vroeg Eric of hij remise mocht maken. Omdat Jim en Wouter gewonnen stonden maakte het dan niet zoveel meer uit wat ik en Martijn deden. Eric timede zijn remiseaanbod goed en dat werd geaccepteerd door Bert Renden. Ik denk ook niet dat daar meer te halen viel. Op papier was Bert sterker en hij had een paard op f1 dat alles op Steinitziaanse wijze verdedigde.

Jim en Wouter stonden toen al gewonnen. Jim won in een wat ongebruikelijke Siciliaan tegen Bruun van de Laar een toren, dat zou misschien een kwaliteit worden, maar moest nog wel even los zien te komen. Dat duurde best even omdat zijn koning onhandig stond, maar toen hij eenmaal echt los was, was het ook meteen voorbij.

Wouter speelde met wit tegen iets wat wel op het Wolga-gambiet leek, maar met wat kleine verschillen. Wouter vertelde dat hij het eigenlijk niet goed deed, maar kwam wel beter te staan. Tegenstander Kevin van Brummelen probeerde zijn paarden te activeren met c4, maar dat gaf juist de witte paarden de kans om via d4 binnen te komen. Dat leverde een tweede pion op en Wouter won er later nog 1. Met drie pionnen meer was het niet moeilijk meer. Én, de matchpunten binnen!

Johnny speelde nog tegen Jacco Heij. Na een dynamische opening gaf hij een kwaliteit. Dat leverde veel spel over de zwarte velden op, maar Johnny deed het in tijdnood net even verkeerd. 10 seconden per zet is toch wel erg weinig in een laat middenspel.

Martijn was ook bijna klaar nu. Hij kreeg vanuit de opening meer ruimte en meestal weet hij daar wel raad mee, maar zwartspeler Rijk van den Bosch kreeg sterk tegenspel op de damevleugel. Het ging mis in de verdediging. De toren getruct en al snel opgegeven.

Het was misschien niet onze beste wedstrijd, maar we hebben nog steeds alles gewonnen en mooi dat onze oudsten dit keer de winst binnen hebben gehaald!

Concurrent VSG 1, wint vandaag ook en ook Zwolle wint. We lopen dus nog niet verder uit. Volgende ronde op 14 februari tegen VSG 1.