HOME aamenu ☰ MENU
Deventer,  13-12-18  auteur: Radboud de Roos

SOS 8-tal: lekkere overwinning op Meppel

En deze is dan wel weer lekker
Meppel, altijd fijn dat je dat thuis mag afhandelen op een doordeweekse avond. Nou ja, afhandelen...
Er moest flink voor gevochten worden. Meppel, met 4 spelers die ook in de 2e klasse KNSB spelen, was op papier een stuk sterker dan ons. Ondanks twee invallers.

Waar wij met een beetje geluk goed zijn begonnen aan dit seizoen, daar heeft Meppel een heel wat moeizamere start gehad. In de eerste ronde gevloerd door VSG en een krappe remise tegen De Zeven Pionnen die ook maar met 7 waren in de tweede ronde. Dat hadden ze zich vast anders voorgesteld.Meppel leek sterk te beginnen op bord 1 waar Jim zich ergens in de opening vergaloppeerde en een sterke gedekte vrijpion op d6 tegen zich kreeg.
Ook Chris leek op bord 5 tegen Gerhard Pauptit wat lastig te staan. Zijn tegenstander offerde 2 pionnen, maar hield de koning van Chris in het centrum vast en die kwam zwaar onder druk.
Op de overige borden zag het er beter uit voor ons.

Wouter had op bord 2 wat ruimtevoordeel tegen Rienk van den Berg en ook Martijn pakte veel ruimte op de koningsvleugel tegen Fokke Jonkman.
Ik speelde tegen Alwin Pauptit een sterke opening waarin ik snel afstevende op een goed eindspel.
Johnny had het niet zo moeilijk in de opening tegen Stefan Spekreijse en leek op gunstige wijze de stelling te openen met wat aanvalskansen.
Gerard speelde op bord 7 heel solide tegen Bas Dudink. Hij stond wat gedrongen, maar zijn stelling had geen zwaktes.
En op bord 8 tenslotte speelde Erik tegen Alexander van Setten en kwam heel aardig uit de opening.

Het duurde lang voordat de eerste beslissing viel. Ondertussen werd wel duidelijk dat we steeds beter kwamen te staan. Alle witborden stonden erg goed.

Wouter kon zijn ruimtevoordeel gebruiken om op de koningsvleugel aan te vallen. Dat zag er veelbelovend uit.
Mijn tegenstander gaf een pion om te voorkomen dat ik via de damevleugel zou binnenvallen.
Johnny had zelf een pion geofferd en kreeg daarvoor een gedekte pion op f6 en Erik had een mooie aanvalsstelling opgebouwd.

Met onze zwartspelers ging het ook niet zo slecht.
Jim stond nog steeds erg moeilijk met die gedekte vrijpion op d6, maar gaf nog lang niet op.
Martijn had een erg leuke stelling waarin hij goede kansen leek te hebben.
Chris had een van de twee pionnen teruggegeven en kon daarmee zijn koning wat in veiligheid brengen.
De tijd leek hem daarbij ook te helpen, want in de zoektocht naar compensatie had Gerhard erg veel tijd verbruikt.
En Gerard's stelling leek me nog steeds in evenwicht.

De eerste beslissing viel uiteindelijk iets over 11 bij Chris. Zijn uitstekende verdedigingskunsten tegen een sterke speler werd beloond met een vol punt. Knap gedaan!
Vlak daarna werd het remise op bord 3. Ik denk dat Martijn ergens een kans gemist heeft, maar ook dit was een mooi resultaat tegen een sterkere speler.
Ik was zelf de volgende, ook tegen een sterkere speler. Mijn tegenstander probeerde met een kwaliteitsoffer nog wat over de g-lijn, maar een tweede schijnoffer van mij op d5 haalde alles er uit en ik kon nog meer pionnen gaan ophalen. 2,5-0,5. Het zag er goed uit.

Johnny volgde al snel met de 3,5-0,5. Zijn pion op f6 besliste in feite de partij. Zwart kon alleen nog de dame geven voor een toren om mat te voorkomen. Hij speelde nog even door, maar Johnny speelde het efficiƫnt uit. Wouter wist vervolgens beide matchpunten binnen te halen. Ik heb dat niet precies gezien, maar volgens mij leverde zijn aanval materiaal op. De matchpunten waren binnen!

Op de onderste twee borden begon de tijd mee te spelen in ons nadeel.
Gerard kreeg het moeilijk en zijn tegenstander werd steeds actiever en actiever.
Erik's koningsaanval was doodgebloed en het eindspel met een slechte loper was heel lastig te verdedigen. Beiden gaven kort na elkaar op.
Jim was nu de enige die nog bezig was. Het taaie verdedigende spel werd helaas niet meer beloond met een halfje. De vrijpion bleek uiteindelijk toch te sterk.

Een krappe overwinning, maar wel een die eigenlijk nooit echt in gevaar is geweest. Met een beetje geluk hadden we hier nog meer uit kunnen slepen. We blijven dus nog even koploper en we hebben de op papier twee zwaarste teams al gehad. De volgende ronde spelen we in en tegen Barneveld. Op papier niet de sterkste, maar er gebeuren rare dingen in deze klasse...