DSG Pallas Extern

DSG Pallas aamenu ☰ MENU
Deventer,  24-11-18  auteur: Robert Capel

DSG Pallas 2 verliest van koploper

Op zaterdag 24 november zijn wij met Pallas 2 aangetreden tegen PSVDoDo/Barneveld 2.
Zij waren op dat moment koploper en met een gemiddelde rating van zon 150 punten hoger waren de verwachtingen niet al te hoog gespannen. Gelukkig waren we dit keer wel voor de eerste keer van het seizoen met een volledig en compleet team.

Op bord 8 kwam Hans Roeloffs met wit ongeveer gelijkwaardig uit de opening, en leken een open e-lijn en wat passieve stukken op de damevleugel nog niet problematisch. Maar toen een dame met behulp van een paard op g4 op f2 kon inslaan, was verlies een feit (0-1)

Gerard Burgers had op bord 3 met zwart een vrijwel symmetrische stelling met gepende paarden op f3 en f6, door de lopers op resp. g4 en g5. Met een pionnenopmars g6 en g5 kon de witte loper weggejaagd en afgeruild worden. In de open stelling die vervolgens ontstond, kon wit binnenvallen en bleek de stelling voor zwart na verschillende combinaties niet meer houdbaar (0-2).

Op bord 6 speelde Gorrit Smit met wit een ogenschijnlijk rustige opening. Nadat Gorrit kort en tegenstander lang gerocheerd had, begon de tegenstander een stormloop met de pionnen. In tussentijd was wit een kwaliteit voor komen te staan, en daarna een vol stuk. De pionnenaanval kon uiteindelijk vrij eenvoudig gepareerd worden, waarna zijn tegenstander opgaf (1-2).

Harm Roukema speelde met wit op bord 4 een opening (welke eigenlijk?) waarin in het centrum meerdere stukken tegelijk in stonden of gepend. Ergens ging iets niet goed, want nadat alle pionnen en stukken in het centrum waren afgeruild, bleef tegenstander een pion voor en open lijnen waartegen de witte koning onbeschermd bleef (1-3).

Foto: Harm analyseert zijn partij met zijn trainer:


Op bord 1 speelde Chris Rindertsma met zwart een vakkundige partij. Nadat zijn tegenstander lang had gerocheerd, werden dame, torens en loper gemobiliseerd op de a-lijn. Nadat ingeslagen was op a2 stond zwart overweldigend, maar het sloeg niet door. Met de witte koning inmiddels relatief veilig weggewandeld naar d2, ondernam zijn tegenstander een tegenaanval. In een nog steeds gewonnen stand lukt het niet om een mataanval te pareren (1-4).

Bob Bishoen speelde op bord 2 met wit zijn eerste partij van het seizoen. In de opening kwam hij actief te staan, en kon met zijn dame een pionnetje op a7 mee snoepen. Zijn tegenstander bood remise aan maar werd beleefd afgeslagen omdat we toen kansen hadden op een matchpunt. In de verwikkelingen daarna kreeg tegenstander actief tegenspel, won pion terug en werd uiteindelijk toch remise overeengekomen (1,5-4,5).

Max Merza bouwde met zwart op bord 7 een solide verdediging (e6, d5, c6) waar tegenstander niet doorheen kon komen. In een gelijkwaardige stelling werd remise overeengekomen (2-5).

Robert Capel probeerde met zwart met Hollands tegenstander te ontregelen . Over de eerste 10 zetten werd door beiden meer dan een uur nagedacht. Het vele nadenken hielp niet echt want door een eenvoudig vorkje, moest Robert dame inleveren tegen toren en paard. Het actieve loperpaar en torens gaven tegenkansen maar toen de tijdnood voorbij was, was het klaar (2-6).