DSG Pallas Extern

DSG Pallas aamenu ☰ MENU
Deventer,  06-10-18  auteur: Robert Capel

Nipt verlies bij KNSB-debuut Pallas 2 (Update)

Het tweede heeft de thuiswedstrijd tegen HSC-Stork 1 nipt met 3 1/2 - 4 1/2 verloren.

Onze eerste wedstrijd van het seizoen tegen HSC Stork (Hengelo) begon met een meevaller. Omdat Hengelo maar zeven spelers kon opstellen, verdiende Bob met een vrije middag tegelijkertijd ons eerste bordpunt.

Op bord 3 zag Gerard zijn tegenstander met de loper op h6 inslaan. Weliswaar sloeg Gerard daarop meteen met zijn loper op h3 in, maar de hiermee beoogde chaos bleef uit, waardoor Gerard een stuk achter kwam en moest opgeven.

Chris werd op bord 1 geconfronteerd met een moordend sterk paard op e5 en een dame die op de g-lijn levensgevaarlijk werd. Eventjes leek zijn zwarte toren op g6 het witte paard op g4 te pennen en het gevaar af te wenden, maar kon de tegenstander met een combinatie toeslaan.
De vroege voorsprong was daarmee omgezet in een achterstand (1-2)

Op bord 5 werden in de partij van Robert na een ouderwetse draak de pionnen op de koningsvleugel vastgezet, en kreeg Robert ruimte om met zijn toren op de a-lijn binnen te vallen.
Met een paar minuten op de klok besloot hij in zetherhaling te berusten. Achteraf was het gezien de ontwikkelingen aan de andere borden beter geweest om te forceren, om daarmee de kans op een gelijk spel voor het team open te houden (1,5 2,5).

Intussen speelde Hans met wit op bord 8 een monumentale partij waarbij met zijn dame op h6, en torens op de e-lijn de druk werd opgevoerd. Voortdurend was de vraag aan de orde of wit vernietigend op e6 kon inslaan, maar leek dit toch iedere keer onverantwoord. Uiteindelijk ontworstelde de tegenstander zich aan de druk, wist de nodige stukken af te ruilen waarna het toreneindspel met een pion minder voor Hans onhoudbaar bleek (1,5-3,5).

Max had met zwart op bord 7 zijn c-pion naar voren gestuurd op c4. Een prachtig mooi veld d3 doemde op voor zijn paard, waardoor zijn tegenstander alle aandacht daarop ging richten. Max verlegde de aandacht met zijn paard naar de koningsvleugel waarna zijn tegenstander vakkundig werd weggecombineerd (2,5-3,5).

Gorrit had op bord 6 een ogenschijnlijk passievere stelling met Lb2 en pionnen op c3 en d4. Nadat de stelling was opengegooid , leken de kansen te keren. Maar zijn tegenstander kreeg in een paardeneindspel op de damevleugel een pion meer, en kon met een vorkje de winst binnenhalen (2,5-4,5).

Match of the day was de partij van Harm. De vraag was niet of er geofferd zou worden maar vooral waar en hoeveel. De koningsstelling werd opgeblazen , waarna Harm geleidelijk materiaal terug won. Een uiterst eindspel ontstond waarin wit met dame en enkele pionnen, de overwinning moest veilig stellen tegen loperpaar met groot aantal pionnen. Uiteindelijk lukte het om met geduldig manoeuvreren om zwart ondanks het grote aantal stukken in zetdwang te krijgen, waarna de winst in deze partij kon worden veilig gesteld (3,5 4,5).
Daarmee werd de nederlaag nipt...