NIEUWS juli t/m september 2007

Terug naar archief

 

Freek Blees gestopt als voorzitter
Morris opnieuw snel
Veranderingen bij de jeugd
Keuzecommissie komt met advies
Ward tweede op ROC Aventus
Keuzecommissie ingesteld

------------------------------

Deventer, 27 september 2007

Freek Blees gestopt als voorzitter, Radboud de Roos opvolger.

Na bijna tien jaar is Freek Blees gestopt als voorzitter van DSG Pallas. In de laatste door hem geleidde ledenvergadering droeg hij de hamer over aan Radboud de Roos.

Freek begon in een tijd dat Pallas in een flinke dip zat, na de afscheiding van de Oppositie. Inmiddels is de club onder zijn bewind weer uitgegroeid naar een vereniging die bloeit.
De op zijn initiatief ondernomen verhuizing naar de Schalm bezorgde ons ook een prima speellocatie.
Freek noemde in zijn afscheidsspeech als zijn belangrijkste eigenschap "delegeren". Maar dat is dan voor een voorzitter ook wel een onmisbare eigenschap om het zo lang vol te houden.
Na afloop droeg Freek de voorzittershamer over aan Radboud de Roos, die door de leden werd gekozen tot opvolger.

Foto (Ruud Merza): Herman Vrielink zet Freek in de bloemen
Freek in de bloemen

------------------------------

Deventer, 27 september 2007

Morris opnieuw snel.

Voor de derde achtereenvolgende keer heeft Morris Merza het snelschaken gewonnen. Aaron Honer won de "net-niet" groep, en Herman Vrielink bleef in de "talentengroep" op onderling resultaat Chris Rindersma en Maarten van Daalen voor.

Foto (Ruud Merza): Morris wint in de voorronde maar nipt van Johnny Paans Morris vs Johnny

Eindstanden:

Kampioensgroep:
1. Morris Merza 5
2. Koen Lambrechts 4 1/2
3. Guido van Mierlo 4
4. René Renders 2 1/2
5. Erik Blom 2 1/2
6. Willem Wubs 2
7. Stan Lambrechts 1/2
Net-niet groep:
1. Aaron Honer 5
2. Marco van Sittert 4
3. Stephan de Vries 3
  Eric Goedhart 3
  Johnny Paans 3
  Toin Lambrechts 3
7. Ben Bloemsma 0
Talentengroep:
1. Herman Vrielink 4
2. Maarten v. Daalen 4
3. Chris Rindertsma 4
4. Gorrit Smit 3 1/2
  Ruud Merza 3 1/2
6. Herko Ubbink 2
7. Piet Ypma 0

------------------------------

Deventer, 11 september 2007 (bericht Toin Lambrechts)

Er gaan een paar dingen veranderen bij de jeugd !

De jeugdtrainers hebben onlangs vergaderd om de plannen voor het volgend jaar door te spreken. Er gaan een paar dingen veranderen. We hopen dat het nog leuker wordt. Die veranderingen zijn mede mogelijk omdat we er drie nieuwe trainers bij krijgen. Jan Willem, Guido en Morris gaan vanaf september les geven. Omdat Radboud, Pim en Koen ook les geven, betekent dat, dat hele sterke spelers les geeft aan de jeugd. Dat belooft wat.

Een belangrijke verandering is dat de kinderen volgend jaar een vaste trainer krijgen. Per stap hebben we twee of drie trainers, maar we willen elk kind aan één trainer koppelen. De trainers zijn dan beter in staat om de kinderen te begeleiden. Bovendien kunnen ze bij de overgang van een kind naar een volgende stap de nieuwe trainer betere informatie over het kind geven. We willen daarvoor een leerlingvolgsysteem ontwikkelen (we doen ons best, verwacht niet meteen een volledig uitgekiend systeem).

De kinderen die in stap 1 en 2 zitten spelen voortaan twee partijen op een avond. We hopen dat de competitie daardoor spannender wordt (en dat de meeste kinderen tot acht uur met schaken bezig zijn). De speeltijd wordt iets korter, maar het kan voorkomen dat de kinderen iets later klaar zijn dan voorheen. Acht uur blijft wel de eindtijd.

Omdat er nog steeds jeugdleden bijkomen hebben we gezocht naar extra ruimte. Dat is gelukt. Vanaf september krijgen een aantal kinderen in de hoogste groep les in een apart zaaltje. We hopen dat het daardoor voor de rest wat rustiger wordt.

------------------------------

Deventer, 10 september 2007

Keuzecommissie komt met weloverwogen advies samenstelling externe teams.

Na bijna vier uur vergaderen is de door het bestuur ingestelde keuzecommissie externe teams met een door alle commissieleden gedragen advies gekomen. De verwachting is dat het bestuur binnenkort zal besluiten dit advies over te nemen.

De commissie, bestaande uit Gerard Burgers, Eric Goedhart, Stef Boog, Herman Vrielink, Radboud de Roos en Gorrit Smit, heeft lang zitten puzzelen om vanuit de verschillende criteria en ambities een oplossing te vinden.
De ambitie om met het eerste te promoveren naar de promotieklasse en de wens om met één van de twee teams uit de tweede klasse ook te promoveren, speelde daarbij een belangrijke rol bij de samenstelling van de eerste drie teams.
Ook is handhaving van Pallas 4 in de derde klasse en promotie van één van de vierdeklassers een belangrijke ambitie.
Daarnaast is er in de discussies voortdurend gezocht naar een goed evenwicht in de balans tussen jeugd- en volwassenenbeleid.
De commissie heeft uitvoering stil gestaan bij een flink aantal individuele leden, waarbij de sociale component een belangrijke rol speelde, maar daarbij voortdurend voor ogen gehouden dat het wel een samenhangend plaatje moest opleveren.
Soms moet immers voor de promotie van een pion een stuk geofferd worden.

Na soms pittige discussies waren de commissieleden uiteindelijk tevreden met het bereikte resultaat, ondanks dat dit met geen enkel beginlijstje van een lid overeen kwam.

Sfeerbeeld van de commissie
Discussie !!

------------------------------

Apeldoorn, 9 september 2007

Ward Kiers tweede in B-groep op ROC Aventus, overige Palladianen scoren ook goed.

Ward Kiers (1794) is ongeslagen tweede geworden in de B-groep op het sterk bezette ROC Aventus toernooi in Apeldoorn. Met vier overwinningen en twee byes haalde hij vijf uit zes met een TPR van 2048.

Ook de overige Palladianen scoorden boven hun ratingniveau. In de A-groep haalde Morris Merza (1870) een TPR van 2100 en drie punten, Koen Lambrechts (1966) met een halfje minder een TPR van 2108 en Ruud Winkel (1857) met twee punten een TPR van 1910.
In de B-groep debuteerde Johnny Paans (1308) op een dergelijk sterk toernooi met 2,5 punt en een TPR van 1430.

------------------------------

Deventer, 24 augustus 2007

Bestuur stelt keuzecommissie externe teams in.

Pallas gaat dit jaar met zes teams meedoen aan de OSBO-competitie. Vanwege een aantal sterke nieuwe leden, een inmiddels behoorlijk gewijzigde ratinglijst en het feit dat er ruimte moet zijn voor jeugdspelers om zich op een goed niveau verder te ontwikkelen, is de teamsamenstelling dit jaar lastig. Gelukkig spelen er inmiddels drie teams op een behoorlijk niveau (eerste en tweede klasse).
Het bestuur heeft daarom besloten een aantal wijze mannen uit te nodigen om de knopen door te hakken.

Rekening moet ook gehouden worden met de ambities. Promotie voor het eerste is eigenlijk een "must", terwijl het ook erg wenselijk is dat minimaal één van de twee teams in de tweede klasse promoveert naar de eerste klasse. Deze teams zullen dus ook sterk bezet moeten zijn.
Vanuit het bestuur zullen Herman Vrielink en Gorrit Smit in de commissie zitting nemen. Daarnaast wordt een beroep gedaan op de wijsheid van Gerard Burgers, Eric Goedhart, Stef Boog en Radboud de Roos.