DSG Pallas Extern

DSG Pallas Archief Info/Contact ☰ MENU
Deventer,  16-12-17  auteur: Max v/d Pavoordt

Pallas 1 boekt keurig gelijkspel

Afgelopen zaterdag stond de zware thuiswedstrijd tegen Max Euwe 2 op het programma. Ze kwamen op volle oorlogssterkte naar Deventer terwijl wij het met drie invallers moesten doen. Pim, Radboud en Ben konden niet spelen en als invallers hadden we René, Martijn en Gerard. Max Euwe had net zoals wij pas 1 keer verloren dit jaar en zij stonden alleen een aantal bordpunten achter ons. Een eventuele verliezer zou wel afhaken in de strijd om de titel dit jaar. Een belangrijke wedstrijd dus.

Als eerste was ik zelf klaar. In het verslag over de wedstrijd in Zwolle schreef Radboud dat ik na een saaie partij remise had gespeeld. Dat viel toen wel allemaal mee want er zat zeker voor mijn tegenstander in Zwolle heel veel in. Deze keer werd er echter vooral heel correct geschoven en rond half 4 stond er een compleet gelijk eindspel op het bord met allebei een witveldige loper en een sloot pionnen op het bord. De vrede werd dan ook getekend(0,5-0,5).
Als tweede was onze invaller Gerard klaar. Hij speelde tegen een Duitser van zijn eigen leeftijd en de enige speler bij Max Euwe met een rating onder de 2000. Gerard verloor ergens een pion en leek kansloos te gaan verliezen in het dubbele toreneindspel met allebei een paard erbij. Gerard bleef taai verdedigen en wist nadat hij de pluspion van de tegenstander kon winnen knap de remise binnen te halen(1-1).

Meteen daarna kregen we de eerste tegenvaller. Chris speelde tegen Maarten Vinke een keurige partij waar hij eigenlijk zelf wel tevreden over was ondanks het resultaat. Chris leek de hele partij actief te staan maar in de tactische afwikkeling wist Maarten knap een voordeeltje te behalen. Uiteindelijk kon hij zo een gewonnen eindspel op het bord krijgen wat Chris niet meer kon keepen.(1-2). Toen ik in de analyse meekeek leek er echter in de fase daarvoor een remisevariant te zitten maar hoe ver in de analyse die remise zat was voor mij ook niet helemaal duidelijk.
De echte tegenvaller kwam even later. Onze topinvaller René leek wel redelijk uit de opening te komen met zwart met mooie pionnen op f5 en e4. Zijn tegenstander kon echter continu druk houden op René ‘s pion op d5 en na een trucje kon zijn Duitse tegenstander Christian Scho materiaal winnen en het punt binnen halen.(1-3).

Vervolgens duurde het even voordat we iets terug konden doen. Door een fraaie overwinning van onze laatste invaller Martijn kwamen we weer terug in de wedstrijd. Martijn zette zijn partij rustig op en zijn tegenstander begon de pionnen naar voren te schuiven in de hoop Martijn te overrompelen. Martijn bleef echter rustig verdedigen en kon van de gatenkaas van wit gebruik maken door eerst de h pion te winnen en vervolgens af te wikkelen naar een eindspel met pionnen extra met een goed paard tegen een defensieve loper.(2-3).
Guy kon vervolgens de gelijkmaker scoren. De partijen van Guy met wit snap ik eerlijk gezegd altijd vrij weinig van. Het gaat gelukkig wel bijna altijd goed want net zoals in Zwolle wist hij van een sterke speler te winnen. De stelling leek me ook altijd wel wat beter voor wit omdat Guy wel druk kon zetten op de a pion van zijn tegenstander maar zijn tegenstander Jasper de Jong niet op de pionnen van Guy. Uiteindelijk kon Guy een beter eindspel op het bord krijgen wat hij in fraaie stijl won (3-3).

Toen waren alleen nog Jim en Morris bezig. Jim kreeg voor de 3de ronde achter elkaar het Frans op het bord alleen zat hij nu aan de witte kant. Dit soort stellingen zijn wel aan Jim besteed en nadat hij Sjoerd van Willigen overspeeld had mocht hij het eindspel met 4 pionnen extra helemaal uitspelen (4-3).
Morris speelde een spannende partij tegen Raoul van de Oudewetering. Rond drie uur vroeg hij aan mij of hij remise mocht spelen. Dat wees ik toen af omdat de stand op de andere borden toen nog een stuk minder rooskleurig was. Morris stond op een gegeven moment volgens hem ook strategisch gewonnen. Hij koos echter de verkeerde voortzetting en in eerste instantie leek Raoul heel goed te profiteren. Morris moest een kwaliteit geven om de aanval van Raoul af te slaan. Vanaf dat moment liet Morris wel zien hoe goed hij kon schaken en met de kwaliteit minder begon hij weer tegenspel te creëren. Met een wederzijdse aanval leek er misschien wel iets van een eeuwig schaak in te zitten. Dit bleek echter niet het geval en nadat Raoul de dames van het bord kon halen begonnen de vrijpionnen op de koningsvleugel te lopen en was er voor Morris geen eer meer te behalen.(4-4)

Zo werd de wedstrijd tegen dit sterke team uiteindelijk een gelijkspel. Opvallend is dat 5 partijen tegen de rating in zijn gewonnen. Door dit gelijkspel gaan we als nummer 3 de winterstop in. We staan nu 1 matchpunt achter het gevaarlijke Winterswijk en Spassky’s die met 6-2 van de vorige koploper Schaakwoude wonnen. De titelrace is dus zeker nog niet gelopen en met nog 4 ronden te gaan doen we nog helemaal mee.