DSG Pallas Extern

DSG Pallas Archief Info/Contact ☰ MENU
Olle,  25-11-17  auteur: Radboud

Zo. In Olle weten ze er ook weer van

was de leukste reactie op Facebook. Afgelopen zaterdag hebben we toch echt geprobeerd om na genoeg bier en whisky toch nog een fatsoenlijk verslag te schrijven. Omdat niemand gaat geloven dat een ontbrekende laptop ervoor gezorgd heeft dat dat verslag er niet direct is gekomen, ga ik dat ook maar niet als excuus opvoeren. We hebben gewoon teveel gedronken...

En daar hadden we alle reden toe. Op papier waren we niet de sterkste zaterdag. Dit is de opstelling waarin wij speelden:

Jonge de, B.S. (Boris) 2051 Pavoordt van de, M. (Max) 2016
Vries de, B.J. (Bram) 1935 Merza , M. (Morris) 2198
Keizer , R.J. (Ronald) 2079 Bielderman , G.H. (Guy) 2064
Hoffer , M.G.A. (Miklós) 1942 Klinge , J.R. (Jim) 1991
Gelder van, A.W.J. (Bart) 2013 Heijne , P.J.F. (Pim) 1964
Webbink , J. (Jan) 1923 Roos de, R. (Radboud) 1838
Wijnia , C. (Christian) 1854 Rindertsma , C. (Chris) 1836
Bolhuis , P.A. (Piet) 1875 Smit , G. (Gorrit) 1569
Gemiddelde Rating: 1959 Gemiddelde Rating: 1935

Gorrit op bord 8?
Ja, maar dat was niet zo wanhopig als dat dat lijkt. Ik kreeg donderdag een afmelding van Ben en dan moet je snel op zoek naar een invaller. Rene kon niet, dat is jammer, want dat is nooit een verzwakking, en verder waren er op deze korte termijn niet zoveel opties. Er waren misschien wel hoger gerate spelers beschikbaar, maar Gorrit is in vorm. Gorrit wilde ook wel rijden.
Eric reed ook, samen met Chris. Ik was laat met het regelen en afspreken van het vervoer en uit een mailtje van Erik en Gorrit leidde ik af dat Max van de Pavoordt mee zou rijden met Erik. Na 20 minuten wachten bleek dat dus niet zo te zijn. Pim zou ook al iets later zijn, maar uiteindelijk was iedereen er voor of vlak na 1 uur.

Op bord 4 speelde Jim met zwart tegen Miklos Hoffer. Aardige vent, maar zaterdag niet sterk genoeg voor Jim. Jim speelde een lekkere partij. Hij hield veel druk terwijl Miklos bijna geen goede zetten meer had. In een slechte stelling gng het vrij snel mis en Jim won.
Lekker om zo een wedstrijd te beginnen. Het tweede punt kwam niet veel later. Morris speelde op bord 2 met zwart tegen Bram de Vries. Geen onbekende voor Morris. Ik zag dat wit zichzelf met f4 lelijk verzwakte en toen wist ik dat Morris ging winnen. Dat ging vrij hard.

Bij Chris opeens ook, maar dan op de verkeerde manier. Toen ik nietsvermoedend rondliep zag ik niet zoveel gevaar in zijn stelling, maar toch werd er even later op g3 geofferd. Ik dacht eerst aan een eeuwig schaak, maar zo makkelijk was het niet. Chris moest snel opgeven. 2-1 voor ons nog.
Guy was de volgende die klaar was. Hij maakte er 3-1 van in zo'n partij waarin het lijkt dat hij maar heel langzaam vooruitgang boekt, maar in het echt toch veel meer druk heeft dan je verwacht. Dan kom je in een vervelende stelling en tegenstander Ronald Keizer bood te weinig tegenstand.
En toen Gorrit. In de eerste twee en half uur beoordeelde ik zijn stelling met “Niet veel aan de hand, prima dus.” Maar toen ik een half uur later weer keek zag ik dat Gorrit goede aanvalskansen had gevonden. Gorrit speelde het tegen de veel beter geachte Piet Bolhuis sterk uit en won gewoon..
4-1, Het eerste matchpunt binnengehaald door Gorrit. Wie had dat gedacht? Wij stiekum een beetje wel.
Vlak daarna kwam het tweede matchpunt. Max van de Pavoordt speelde een hele saaie partij, die uiteraard remise werd.
Dat dacht iedereen,maar daar klopte dus helemaal niks van. Ik dacht het dus ook, maar Max en Boris de Jonge hadden veel meer gezien. In de analyse achteraf bleek zelfs dat Boris ergens de winst gemist had.

Pim en ik waren nog bezig. Ik zat naast Pim en kon zijn partij goed volgen. Ik vond dat hij een sterke manier had gevonden om de opening van Bart van Gelder tegen te spelen. Pim en Bart kenden elkaar al, maar spaarden elkaar niet. In een stelling met tegengestelde rokades denk ik dat Pim iets te langzaam speelde. Hij kwam niet slecht te staan, maar ik hoopte op meer.
5-2 inmddels. Ik was zelf nog bezig. Ik heb ergens wel geluk gehad. Ik nam best veel risico in de opening, maar kwam er mee weg. Jan Webbink, mijn tegenstander, had twee stukken voor een toren van mij, maar zijn paard op g7 kon eigenlijk niet weg. Ik had daar een stuk moeten verliezen, maar dat zag hij ook niet. Het bleef lang ingewikkeld, maar ik had daarna steeds een duidelijk winstplan. Dat duurde even, maar uiteindelijk won ik waardoor de eindstand op 6- 2 kwam.
Een mooie overwinning. Opvallend detail: Al onze zwartspelers wonnen!Ten slotte ook nog een compliment voor ZSG. Het speelzaaltje was misschien klein, maar de leuke vrijwilligers achter de bar, het lekkere eten van surinaamse dames en de goede sfeer maakte het extra leuk voor ons.