DSG Pallas Extern

DSG Pallas Archief ☰ MENU
Groningen,  01-04-17  auteur: Max v/d Pavoordt

Pallas 1 boekt knappe overwinning op Spassky’s

Afgelopen zaterdag 1 april stond de uitwedstrijd tegen Spassky’s in Groningen op het programma. Aangezien Radboud er niet was en hij ook nog was vergeten dat we met Johnny gewoon een reserveteamleider hebben, werd ik(Max) aangesteld als teamleider.

Doordat het OV tegen zat en Jop en Pim niet zo veel speling in hun schema hadden ingebouwd kwam op Jim, Morris(met de auto) en Guy(al een dag eerder naar Groningen gegaan) na iedereen strak 1 uur binnen in het denksportcentrum Jannes van der Wal.
Hier werden nog 4 andere wedstrijden gespeeld.
Wij speelden beneden samen met Staunton, een team dat we de afgelopen paar jaar telkens tegen kwamen, in een zaaltje terwijl er boven 3 teams van Sissa bezig waren.

Onze tegenstanders van Spassky’s hadden twee invallers ingezet. Dit waren echter eerder versterkingen dan verzwakkingen, zo deed hun zwakste speler(1770) niet mee en werd vervangen door een speler met bijna 2100.
Verder speelde een speler met zo’n 2050 mee voor een even sterke speler. Hierdoor hadden de Spassky’s aan het begin van de wedstrijd zo’n 70 ratingpunten gemiddeld meer. Van dit overwicht was tijdens de wedstrijd zelf echter niet heel veel meer te merken.

Na een eerste rondje langs de borden leek het overal wel redelijk te gaan en stond niemand voor mijn gevoel minder. Alleen bij Jop op het bord zag het er nogal chaotisch uit. Hier ging het wel snel mis. Jop speelde op 6 tegen Folke van Dorp en maakte denk ik een foutje in de opening. Vervolgens offerde zijn tegenstander een stuk en kreeg hier blijkbaar genoeg voor terug want kort later zag ik dat Jop op gaf(1-0).

Ongeveer op dat moment keek ik eens een keertje naar links en zag ik Pim in de problemen.
Hij speelde zijn vaste variant tegen de Siciliaan met 2.Pa3 en had een pion geofferd voor actief spel. Pim offerde vervolgens een stuk met het idee dat het waarschijnlijk wel mat zou lopen als het aangenomen werd. De tegenstander van Pim speelde echter een slimme tussenzet waardoor Pim of het stuk zou verliezen zonder compensatie of een dame moest offeren tegen toren en loper. Pim koos na lang nadenken toch maar voor het laatste maar het zag er al vrij lastig uit.

De uitslagen daarna kwamen redelijk snel. Guy speelt een sterk seizoen en kreeg op bord 1 al snel het betere van het spel. Hij wist via de damevleugel veel druk te zetten op de tegenstander en kon uiteindelijk snel het punt binnen halen(1-1).
Johnny had het vandaag lastig. Hij dacht dat een bepaalde variant voor hem paste maar zijn tegenstander rekende helaas beter. Hierdoor kreeg zijn tegenstander initiatief en ook nog materiaal. Johnny probeerde het nog lastig te maken door voor de rommelkansen te gaan maar zijn tegenstander speelde het secuur uit(2-1). Morris trok de stand daarna gelijk. Hij had de laatste twee rondes remise gespeeld tegen mindere tegenstanders die zo weinig ambitie toonden dat er voor Morris ook niet zoveel te halen viel. Gelukkig was zijn tegenstander deze keer van gelijkwaardig niveau waardoor deze ook met de ambitie om te winnen speelde. In het Frans speelde Morris zijn vaste systeem met a6 tegen 3.Pd2. Zijn tegenstander begreep de stelling duidelijk minder goed dan Morris en maakte en fout waarna Morris eens flink op de witte koningstelling in kon gaan beuken voordat hij het punt opraapte(2-2).
5 minuten later won ik zelf op 4. Mijn tegenstander speelde hetzelfde tegen het Frans als Johnny altijd doet met 2.b3. Ik had 2 weken geleden gelukkig een beetje de partij tussen Morris en Johnny gevolgd waardoor ik Morris gewoon volgde de eerste paar zetten en zo een pionnetje voor kwam tegen wat positionele compensatie van wit. Mijn tegenstander deed het alleen niet helemaal handig waardoor ik het initiatief over kon nemen en hij gedwongen werd een kwaliteit te offeren. Nog even had hij wat kleine mogelijkheden door zijn loperpaar maar nadat ik één loper kon ruilen was het snel gedaan(2-3).

Pim verloor helaas kort daarna(3-3) en zo waren alleen nog Ben en Jim bezig. Jim had op 5 de hele partij een licht overwicht en zat in een eindspel waar hij nog de enige was met winstkansen. Ergens miste hij een kans om het volle punt binnen te halen maar door dit halfje wist ik dat de overwinning wel bijna zeker binnen was(3,5-3,5).
Ben had de hele partij in zijn eigen systeem rustig opgebouwd en kwam uiteindelijk in een toreneindspel met een a,f en g pion tegen alleen g. Ben speelde dit rustig en keurig uit waarmee hij het beslissende punt netjes binnen haalde(3,5-4,5).
We hadden verwacht om na deze ronde ook theoretisch geen kampioen meer te kunnen worden maar door de verassende nederlaag van Meppel tegen Zevenaar is de titelrace theoretisch gezien nog niet afgelopen.
Wij zullen echter wel met ruime cijfers van het sterke Caïssa uit Amsterdam moeten winnen terwijl Meppel dan met waarschijnlijk de volledige basisopstelling(tegen Zevenaar speelden maar 3 basisspelers mee) van HSP/Veendam moet verliezen.