DSG Pallas Extern

DSG Pallas Archief Info/Contact ☰ MENU
Dronten,  09-02-17  auteur: Eric Goedhart

Pallas 2 behaalt ruime overwinning op Dronten

De uitwedstrijd in en tegen Dronten was er een van het kaliber "alles-of-niets". Winnen was de heldere missie, en met gemiddeld ruim 150 ratingpunten meer aan de borden werd die taak na stevige strijd en een bloedstollende finale volbracht. Beide teams waren op volle sterkte paraat, waarbij Dronten met invaller Leo de Rijke (1685) voor vaste basisspeler Martin van der Hoek (1547) extra munitie in stelling bracht. Door afgetekende overwinningen van Radboud en René stond het om 21:30 uur al 0-2, waarna King rond elf uur de voorsprong op 0-3 bracht. Na een remise van Erik, onnodig verlies van Chris en een zege van Willem werd om 23:23 uur een 1½-4½ tussenstand bereikt die na een hachelijke remise van Robbert en een overwinning vanuit het niets van schrijver dezes rond half twaalf een 2-6 einduitslag op het scorebord bracht. De koekstedelijke kopstukken laten op bordvolgorde het licht over hun noeste inspanningen schijnen.

René
Mijn tegenstander speelde de eerste zetten erg snel, zodat ik dacht dat hij de variant goed kende. Ik bleef echter min of meer op bekend terrein en kon al snel een sterk paardoffer plaatsen. Aannemen was niet goed, maar wel voor de hand liggend. Hij offerde snel een stuk terug om onder de druk uit te komen, maar dit lukte niet, zeker niet toen hij zijn koning vrijwillig naar f8 speelde. Toen de witveldige zwarte loper vervolgens op a8 belandde, speelde ik in feite met twee stukken meer tegen een open koning in het midden. Ik moest er even voor rekenen, maar dat bleek uiteraard mat te lopen.

Robbert
Met zwart raakte ik al vroeg wat verdwaald in het Siciliaanse labyrint zoals Lev Polugaevsky het noemde. De witte aanval sloeg aardig door en ik zag me gedwongen om een kwaliteit te geven. Uiteindelijk ontstond na wat verdere ontwikkelingen een eindspel waarin ik eerst één en later twee pionnen meer had, maar wit naast de dame nog een paard had en ik het alleen met de dame moest doen. Gelukkig had ik voldoende irritante schaakjes en werd het uiteindelijk remise.

Radboud
Ik speelde met wit tegen een Siciliaanse Najdorf en dat pak ik altijd zo aggressief mogelijk aan. Dat werd me nogal makkelijk gemaakt en al na een zet of 14 stond ik klaar om mat te geven over de h-lijn, maar in plaats daarvan gaf mijn tegenstander zijn dame weg en gaf meteen op.

Chris
Tegenstander doet wat vreemde zetten, maar ik weet niets te bereiken. Had berekend dat een gevaarlijke manoeuvre, om een lastige pion te kunnen veroveren, net niet tot mat zou leiden. Mijn tegenstander zag dit ook niet, meneer Fritz rekende het mat echter snel uit. Die pion had ik eerder overigens gewoon kunnen slaan. In het pionnen-eindspel kwam het toch nog goed, maar een slordigheid kostte de partij i.p.v. tenminste remise.

Erik
Boring en slaapverwekkend. In een Franse opening nam mijn tegenstander geen enkel initiatief en was alleen bezig met afruil. Gezien het belang van de match deed ik het in afwijking van mijn normale speelstijl ook kalm aan. Met uiteindelijk toch een klein plusje bood ik gezien de stand op de andere borden remise aan. Wat hij voor mij onbegrijpelijk accepteerde.

King
Knollendans. Mijn partij begon met het leegmaken van de damevleugel (pionnen en toren van het bord) en na wat schermutselingen in het centrum verplaatste het speelveld zich spoedig naar de koningsvleugel. In de druk bezette e-f-g-h lijnen voelden mijn zwarte knollen zich duidelijk meer op hun gemak dan de lopers van mijn tegenstander. Van g8-f6-h5-f4-d3-f2-g4 en het andere paard van b8-d7-c5-e6-g5-e4 voerden ze een waarlijk elegant duet op dat eindigde met een beslissend offer op e4. Gedesillusioneerd gaf mijn tegenstander meteen op (terwijl hij nog 25 minuten op de klok had en ik maar 3).


Eric
In een zijlijnige Siciliaan had ik met wit op zet 16 een gezonde stelling bereikt maar vervolgens kostte een onbenullige blunder me een waardevolle raadsheer, waarna me geen andere keus overbleef dan va banque spelend op zoek te gaan naar aanvalsmogelijkheden. Mijn tegenstander had evenwel andere plannen en kwam in het vervolg zelf met twee torens de tweede rij binnenzeilen, maar had onvoldoende oog voor zijn eigen defensie. Na 33. … Tc8-c2 ontstond deze stelling:Fritz oordeelt dat zwart hier ruimschoots met -6,5 in het voordeel is. Kan wit, met een stuk en een pion minder, nog iets klaarspelen? Het onmogelijke gebeurt, zes zetten later is het over en uit, zie het vervolg:
34. Tc1 (Wit gokt erop dat zwart zijn aanval niet zal willen afbreken. Fritz geeft 34. … Txf2! als beste zet aan.) 34. … Tb2? (Zwart mag de c-lijn niet prijsgeven.) 35. Tc8+ Kg7 36. Tc7+ Kg8 37. De4 Td5 38. Tff7 (of 38. Dh4) 38. … Dg6? (38. … Ld5!) Fritz geeft 39. Dxg6 hxg6 40. Tfd7 Txf2! 41. Kxf2 Ld4+ 42. Ke2 Tf5+ 43. Tc8+ Tf8 44. Txf8+ Kxf8 45. Txd6 Lc3 46. Txe6 Kf7 47. Txa6 Lxb4 als beste voortzetting voor wit aan, maar die wil meer.)
39. Df3?! met twee directe en éen indirecte matdreigingen - Tc8 en Te8 resp. Da8. Na lang nadenken zonder een uitweg te hebben gevonden streek zwart ontgoocheld de vlag. Bij nader inzien is dat te voorbarig, Fritz peurt er namelijk nog een verborgen remisemechanisme uit: 39. … Tb1+ 40. Kg2 Dxg3+! 41. Dxg3 Lxg3 42. Tg7+ Kh8 43. Th7+ Kg8 44. Tg7+ Kh8 enz. Je moet er maar op komen…

Willem
Mijn partij was een Caro-Kann. Ik kreeg de indruk - en dat werd na afloop bevestigd - dat mijn tegenstander volkomen verrast werd. Hij opende nogal passief en gaf mij de kans een gerieflijke stelling op te bouwen. Na ongeveer een zet of 15 kon ik die met tempowinst naar een sterke stelling uitbouwen. Na een mislukte tegenaanval kwam de witte dame in het gedrang. Met de zet Dh5-e2 was het vorkje f4-f3 dodelijk. De Dame moest wijken en met Tf5-g4 was de penning van het paard op g2 compleet. Wit spartelde nog tot zet 45 door, maar toen was zijn materiaalachterstand opgelopen tot een volle toren en twee stukken met de f-pion op f2. De tegenstander zette toen de klok stil en feliciteerde mij. Hij deed dit alleen mondeling want handmatig was hij hiertoe niet in staat. Na afloop werd de partij gefotografeerd omdat hij geen notatie kon verzorgen.