HOME aamenu ☰ MENU
Deventer,  12-01-17  auteur: Eric Goedhart

Pallas 2 blijft steken op een gelijkspel

Thuis tegen Voorst 2 in de 4e ronde heeft weer niet het beoogde resultaat opgeleverd. Een van onze spelers moest zich kort voor de wedstrijd afmelden, waarna het niet meer mogelijk was een invaller te strikken. Om 20.00 uur was het dus 0-1 voor Voorst. Het team uit Voorst trad met één invaller aan, wij met één NO. De onfortuinlijke zesde bord Voorstenaar, die tevergeefs uit Amersfoort was overgekomen, bleef echter om zijn teamgenoten morele steun te verlenen. Een miszet aan bord 5 leidde voor tienen tot een vlotte 0-2 achterstand, waarna we via overwinningen aan borden 7-1-4 om half twaalf op een 3-2 voorsprong kwamen. Al enkele minuten later stonden onze sympatieke Voorster schaakvrienden na witte miskleunen aan bord 2 en 8 weer voor, 3-4, met tenminste één wedstrijdpunt in de knip. In een bloedstollende finale wist Radboud tegen de getruukte Tom Molewijk echter verdere schade te voorkomen.
De onzen borrelen op bordvolgorde nog even gevoelig na over hun bevindingen.

René
Met zwart speelde ik tegen Guido van Heuvelen. Ondanks mijn grote ratingoverwicht lukte het me lang niet om veel voor elkaar te krijgen, ook omdat wit gewone, gezonde zetten bleef doen. Op een gegeven moment kon wit zelfs aan aanvallen denken, maar ik kon mijn rijen gesloten houden en profiteren van de wat ongelukkige plaatsing van de witte dame. Deze stond op g4, terwijl mijn toren op c4 stond. Hoewel er nog verschillende stukken/pionnen tussen stonden, legde de breekzet e5 de kracht van deze horizontale penning bloot. Het was vrij ingewikkeld, maar volgens mijn computer had ik het allemaal goed uitgerekend. Mijn tegenstander koos na lang nadenken voor een variant waarin hij eigenlijk zonder compensatie een pion opgaf. Zijn tijdgebrek verleidde hem daarna nog tot een wanhoopsoffer, wat het einde versnelde.

Robbert
Mijn partij was niet heel bijzonder, ik ging er helaas vrij gemakkelijk af. Opende rustig met wit, overzag bij de overgang naar middenspel een belangrijk detail waardoor ik met een zwakke pion op c5 bleef zitten. Daar moest ik een tijdje aan blijven hangen. Probeerde vervolgens met een dubieuze combinatie wat spel te krijgen, en kon gelijk opgeven omdat mijn koning te open kwam te staan.

Radboud
Ik speelde in het begin en heel goede partij. Ik kon tegen een iets passieve opstelling met zwart vrij snel d5! spelen waardoor het witte centrum erg zwak werd. Mijn tegenstander koos ervoor zijn centrum te behouden en een geïsoleerde dubbele f-pion te accepteren. Ik wachtte even met het winnen van de f3-pion, maar nadat ik mijn stelling nog verder verbeterd had won ik alsnog die pion. Ik dacht vrij snel daarna nog een pion te winnen, maar ik miste een tussenzet waardoor ik een kwaliteit verloor. Ik kon nog een derde pion pakken, maar moest er even later wel weer een voor teruggeven. Daardoor kon ik wel mijn loper activeren. Ik kreeg een remiseaanbod, maar gezien de stand kon ik dat niet accepteren. Ik kon ook bijna niet meer verliezen en speelde door. In wederzijdse tijdnood was ik net wat handiger en kon ik uiteindelijk promoveren.

Chris
Aanvankelijk een gelijkopgaande partij, zwart kende ook de theorie, al zijn er wederzijds fouten gemaakt. De druk van wit werd groter naarmate er meer stukken van het bord verdwenen. In het eindspel liet zwart steken vallen (wit overigens ook). Het verbaasde me dat Paul Westhoff slechts een rating van 1293 heeft!

Erik
Na de openingszetten was ik blij om met zwart in het voor mij bekende vaarwater van het Schots gambiet te belanden. Helaas verwisselde ik op zet 12 de zetten en in plaats van het winnen van de kwaliteit kwam ik verloren te staan met twee torens en een loper, tegen een toren, paard, twee lopers en een pion.

NO
Kwam niet aan spelen toe.

Eric
Een onalledaagse Benoni leidde tot diep denkwerk en – aan witte zijde – tijdgebruik. Mijn tegenstander deed op zet 12, bij al meer dan een uur verbruikte bedenktijd, een speculatief remiseaanbod dat ik gezien de stand op de overige borden niet mocht aannemen. Mijn aanval op de koningsaanval counterde hij daarop op ingenieuze wijze waardoor ik mij, om niet weggspeeld te worden, gedwongen zag een kwaliteit met aanvalsmogelijkheden te geven. In oplopende tijdnood liep de witte monarch in een moment van onoplettendheid recht in een matnet.

Willem
In een Spaanse partij met voor zwart de niet alledaagse zetten 3. ...d6 en even daarna g6 en Lg7 kwam ik tot een redelijke stelling. Helaas liet ik mij afbluffen met 13. ...Dd2. Dat had ik simpel met Te1–d1 kunnen weerleggen. Maar ja, als "hadden komt dan is hebben te laat". Ik verloor de kwaliteit, kreeg nog een schwindelkans maar mijn tegenstander kon nog juist mat voorkomen en won met de kwaliteit meer.