HOME aamenu ☰ MENU
Twello,  08-11-16  auteur: Johnny Paans

Spectaculaire burenruzie kent geen winnaar

In een knotsgekke wedstrijd die alle kanten op kon heeft Pallas 4j met 3-3 gelijkgespeeld tegen Twello 2. Tijdens de wedstrijd liepen de voorspellingen uiteen van 1-5 naar 5-1, en alles daartussenin. Het is dan ook moeilijk te zeggen welk team tevredener Altijd leuk Twello uit, uitspelen en toch weer op tijd thuis. Dinsdagavond was het de beurt Pallas 4j om het in Twello op te nemen tegen Twello 2. Bij Twello spelen geen onbekenden, maar we kennen sommige tegenstanders toch net iets beter dan de ander.

Ruben viel opnieuw in voor Willeke, hij speelde aan bord 6 tegen Nico van Schooten. Nadat Ruben beter uit de opening kwam leek de partij naar Rubens kant te vallen. Echter kostte 1 te snel gespeeld zette hem meteen een Dame. Erg zonde wat hij leek op weg naar een mooi resultaat.
Een bord hoger ging het ook al snel. Silas kwam tegen Kees Kuijk goed uit de opening. Dit zette hij kracht bij door in het middenspel een stuk extra mee te nemen. Kees deed echter goed zijn best om de stelling zo gecompliceerd mogelijk te maken, waardoor Silas een Toren weg blunderde. Silas bleef doorvechten maar toen Kees de Dame voor een Toren won konden de stukken in het doosje.

Beter verging het Koen aan bord 4. Hij speelde tegen Frits Frijlink en kon ook al vroeg een extra stuk meeslaan. Het bord bleef echter vol en zijn tegenstander probeerde de stelling dicht te schuiven. Er bleef een stelling over met beide 7 pionnen en Koen zijn extra loper. Deze werd door de stand van de pionnen bijna nutteloos. Bijna zeg ik, want met een mooi getimed loperoffer brak hij door de verdedigingslinies heen en haalde het punt binnen wat hierachter verstopt lag.

Stand 2-1 en nog 3 borden die alle kanten op kunnen. Rudy aan bord 2 kwam in een gelijke stelling terecht waarbij hij als eerste wat ondernam. Dit bleek echter een pion te kosten. Daarna deed Rudy een zet die zowel aanvallend als verdedigend een functie had. Tegenstander Rene Rouwhorst zag alleen het verdedigende aspect waardoor hij pardoes een aangevallen paard aan zijn lot overliet. Rudy pakte dankbaar het stuk en niet veel later het punt.

Ondertussen was het al 23:30 met nog 2 borden bezig. Grt-Jan speelde aan bord 4 tegen Coen Hilbrink. Gedurende de partij kon Gert-Jan 2 pionnen oppikken en deze leken hem een mooie zege te gaan bezorgen. Ik zeg leken, want het koste Gert-Jan erg veel tijd. Zoveel zelfs dat hij onder 1 minuut kwam qua tijd terwijl er nog het nodige werk verrichten was. De tegenstander speelde hierop in door remise aan te bieden, en Gert-Jan durfde niet door te spelen door tijd.

Hiermee kwam ons lot in handen van Harm te liggen. Harm speelde aan bord 1 tegen ex-palladiaan Tjeerd de Jong. Tjeerd kwam door een tactiekje al vroeg in de partij met een pion extra uit de opening. Dit bleef heel lang zo, maar Tjeerd wist er geen gebruik van te maken. Toen er stukken geruild werden bleek Harms Toren-Loper combinatie een stuk beter dan Tjeerds Toren-Paard combinatie. Harm wist de ene na de andere pion mee te pakken maar vergat in tijdnood dat Tjeerds pionnen iets makkelijker doorgang vonden naar de overkant. Hij voelde zich genoodzaakt zijn Loper te offeren waardoor er een stelling met 2 pionnen tegen een paard + beide een toren overbleef. In extremis offerde Tjeerd zijn paard voor de pionnen waardoor remise resteerde.