HOME aamenu ☰ MENU
Zwolle,  12-05-16  auteur: Hans Roeloffs

Pallas 4 blijft in de derde klasse OSBO

Beslissingswedstrijd tegen Z.Z.S! 2 wordt nipt met 3,5 - 2,5 gewonnen Eind goed, al goed. Na een moeizaam seizoen is toch nog alles op zijn plaats gevallen. Mede door de onverzettelijkheid aan de laatste drie borden blijft ons aller 4e in de derde klasse.
Het was een zware avond in Zwolle. Men had zelfs een onafhankelijke scheidsrechter aangesteld om alles in goede banen te leiden. Dit was de heer Sibbele Bonthuis uit Meppel. Het papiertje met de namen moesten bij hem worden ingeleverd en toen werd er geloot, wie het "thuisteam" zou zijn. Dit geluk viel ons ten deel en dat hield tevens in, dat Alex eens een keer met zwart moest spelen. En ik trouwens met wit en dat doen we meestal andersom. Ja, 50% kans natuurlijk.
In het begin leek het zorgelijk. Piet gaf al snel aan, dat het niet goed ging; Herman stond 2 pionnen achter en Hans J had een wat gerafelde damevleugel. Alex deed iets raars met Russisch, ikzelf stond heel erg moeilijk, maar niet slechter en Tjeerd wist ik echt niet. Op dat moment dacht de stukjesschrijver van Z.Z.S., dat ze met 6 - 0 zouden winnen. Maar er zijn grenzen.
Toch kwamen we met 1 - 0 achter. De koningsvleugel van Piet was totaal ontrafeld en de blote koning dreigde daar te sneuvelen. Hij kon niets anders dan opgeven en even zakte mij de moed in de schoenen.
Even maar, want Herman had door 2 pionnen achterstand de ruimte gekregen om lekker aan te vallen en daar kon de heer Hoogerduyn helemaal niet tegen; 1 - 1 derhalve. Voor Hans J gold eigenlijk hetzelfde, want door ruimte op de damevleugel kon ook hij blijmoedig ten strijde trekken, hetgeen ook de heer Scholma fataal werd.
Nu we de smaak te pakken hadden besloot ik de druk op de stelling van mijn tegenstander op te voeren met f4-f5. Daar is hij eigenlijk niet meer overheen gekomen en rond 23.15 uur was het 3 - 1 voor ons.
We konden dus niet meer verliezen, maar er moest nog minimaal een half puntje bij, want bij een gelijke eindstand moet er met verwisselde kleur gevluggerd worden, Voor Herman en mij een waar schrikbeeld.
Ik dacht eigenlijk, dat Tjeerd heel goed stond en dus ging winnen, maar tot mijn verbijstering ging hij ineens mat. Dat was even schrikken. Zo bleef Alex over. Dat moest toch geen probleem zijn. Hij zat in een eindspel van koning, toren, loper en pion tegen koning, toren en 3 pionnen. Pionnen eraf en kat in bakkie. Hij wist natuurlijk, dat remise voldoende was en had ook nog meer tijd op de klok. Niets forceren en het was klaar. Dat was het ook.
Zacht zingend reden wij rond middernacht terug naar Deventer.
Omdat de persoonlijke uitslagen waarschijnlijk niet op de OSBO-website staan volgen ze hier.

Pallas 4 - Z.Z.S! 2

1. Piet Ypma(zw) (1623) - Roel Broeksma (1622) 0 - 1
2. Tjeerd de Jong (1570) - Peter Kraan (1458) 0 - 1
3. Alex Ritsema (1489) - Ruben Jaspers (1556) 0,5 - 0,5
4. Hans Roeloffs (1444) - Oscar Bouter (1546) 1 - 0
5. Hans Jonkman (1298) - Robert Scholma (1405) 1 - 0
6 Herman Vrielink (1281) - Hans Hoogerduyn ( ?? ) 1 - 0
3,5 - 2, 5