HOME aamenu ☰ MENU
Deventer,  23-04-16  auteur: René Renders

Pallas 1 plet WSG !

Pallas 1 sluit af als vierde.

In de slotronde stond voor beide teams niets meer op het spel, iets waarvan WSG duidelijk beter doordrongen was dan Pallas. Wij schaakten in elk geval alsof ons leven op het spel stond en lieten de Winterswijkers alle hoeken van de borden zien. Wij allemaal? Nee, bijna allemaal. Morris was door 2. d3 van Jochem Mullink (na 1. e4-e6) zo geërgerd dat hij remise aanbood. Het zou raar zijn het aan te nemen, maar na nog een zet of 10 anti-schaak van wit werd het tweede aanbod alsnog aangenomen. Rond die tijd zette Max ons op voorsprong. Hij speelde tegen een jeugdige invaller met lage rating, dus was dat ook aan zijn stand verplicht. Tegen een Franse ruilvariant is dat echter geen garantie, maar Max deed het prima. Hij speelde agressief en een paar dubbele dreigingen waren afdoende.

Daarna gebeurde er een tijdje niet veel, maar vanaf een uur of 4 ging het hard. Jim had met zwart al het beste van het spel, maar een smerige truc leverde een kwaliteit op en daarmee was het snel beslist. Niet lang daarna won Pim. Hij had van zijn vorige witpartij (in dezelfde variant) geleerd dat hij niet zijn eigen g-pion moest offeren, maar die van de tegenstander. Dat ging een stuk harder!

Johnny was intussen bezig met een keurige schuifpartij. Hij had in de gaten dat zijn tegenstander meer van schwindelen dan van positiespel hield, ruilde dames, won een pion, en later nog een. Zwart offerde nog wel een kwal, maar het was kansloos. Zelf won ik ook vrij hard. Agressieve aanpak met zwart, paard op e3 parkeren en na een pionoffer er hard doorheen. Het had nog harder gekund als ik me niet om ontwikkeling bekommerd had, maar dat is voor de fijnproevers.
Ook voor de fijnproevers was de partij van Dries, die inviel voor onze postbode. Met wit accepteerde hij een dubbele f-pion en een zwart paard op d4 in ruil voor een open e-lijn. Hij voerde de druk op, en toen de stelling open ging (en de tegenstander dacht aan tegenspel te kunnen ruiken) liep het hard uit. Prachtig!
Klein smetje was de remise van Guy, ook niet helemaal nodig. Hij deed in het middenspel mooie dingen die hem een goede stelling opleverden, wikkelde af naar een winnend toreneindspel maar deed één onnauwkeurige zet waarop het ineens een dode draw bleek.

Eindstand 7-1 derhalve, heerlijk om zo het seizoen af te sluiten. De uitslag bracht ons naar een vierde plek in de eindstand, best een keurig resultaat gezien de vele invallers die we nodig hadden (maar die ons toch ook de nodige puntjes bezorgd hebben). Nog wat feiten:

DSG Pallas 1968 - WSG Winterswijk 1874 7 - 1
1. Morris Merza 2129 - Jochem Mullink 2069 ½ - ½
2. Johnny Paans 1915 - Henrik Loesing 1984 1 - 0
3. René Renders 2045 - Henri Abbink 1889 1 - 0
4. Guy Bielderman 2022 - Gerard Harbers 1883 ½ - ½
5. Jim Klinge 1938 - Arjan van Lith 1963 1 - 0
6. Pim Heijne 1968 - Bert te Sligte 1854 1 - 0
7. Max van de Pavoordt 1855 - Oscar Wamelink 1418 1 - 0
8. Dries Wedda 1875 - Marcel Krosenbrink 1932 1 - 0