DSG Pallas Extern

DSG Pallas Archief Info/Contact ☰ MENU
Zwolle,  08-04-16  auteur: Johnny Paans

Pallas 5j onderuit in slotronde

Pallas 5j heeft haar seizoen in mineur afgesloten. Bij de gezamenlijke slotronde in Zwolle werd ruim van Denk & Zet O&O 3 verloren. Het werd 4½ - 1½. Gelukkig hoefden wij ons door andere resultaten al ver voor het einde van de wedstrijd geen zorgen meer te maken.

Met een half team aan invallers werd aan de reis naar Zwolle begonnen. Na een vlekkeloze treinreis kon worden begonnen aan de wedstrijd. Ruben Schreuder debuteerde op dit niveau aan bord 6. Zijn tegenstander opende met een nogal dubieus gambiet, wat Ruben al snel een pion opleverde. Ruben leek echter weinig waarde aan zijn pionstructuur te hechten, getuige zijn 3(!) dubbelpionnen. Opeens leek zijn tegenstander de pion terug te winnen, maar Ruben zag goed dat dit zijn tegenstander een stuk kost. In een poging dit stuk te houden verloor de tegenstander zelfs een dame. Ruben speelde dit vakkundig uit. Een mooi debuut! (0-1)

Terwijl ik met Ruben zijn partij aan het analyseren was, verloren wij aan 2 borden tegelijk. Eerst Jiri van den Assem (ook invaller, voor de 2e keer) aan bord 5. Hij miste in de opening een dubbele aanval die een toren verloor. Jiri heeft hierna een tijdje goed tegenstand geboden, maar uiteindelijk was het niet houdbaar. (1-1) Koen Wansink, ook invaller, speelde aan bord 4 en kwam niet lekker uit de opening. Dit leek hij met een dameruil echter ongedaan gemaakt te hebben, maar toen hij de ene na de andere verloor werd het ineens wel erg lastig. De tegenstander profiteerde hier dankbaar van (2-1)

Hierna was het lang wachten op nieuwe uitslagen. Albert (aan bord 1) begon rustig en zijn veel sterkere tegenstander had het moeilijk. Deze maakte om deze reden de stelling een stuk moeilijker, en toen Albert een tactisch grapje miste verloor hij het halve bord. Auw! (3-1). Niet veel later kwam ook Harm met slecht nieuws. Na een erg rustig begin verloor hij ergens in het middenspel toch een kwaliteit. Evenals Jiri probeerde hij lang te verdedigen, maar helaas zonder resultaat. (4-1)

Aan bord 3 was Rudy als laatste nog bezig. Hij leek aanvankelijk prima te staan, en had zoveel vertrouwen in zijn stelling dat hij een vol paard offerde voor een koningsaanval terwijl hij alleen nog maar een toren en dame had. Dit bleek te weinig voor winst, maar net genoeg voor eeuwig schaak. (4½ - 1½)

En voor wie dacht dat deze nederlaag het dieptepunt van de avond was, u zit er naast. Tijdens de treinreis naar huis werden wij, als keurige nette schakers, verantwoordelijk gehouden voor de verloedering van de maatschappij door de dienstdoende conducteur. Omdat wij op bescheiden toon in een verder lege trein toevallig in de stiltecoupe aan het praten waren. Dus mocht u weer eens horen dat de maatschappij achteruit gaat, u weet nu waar het allemaal begonnen is…