DSG Pallas Extern

DSG Pallas Archief Info/Contact ☰ MENU
Zwolle,  19-02-16  auteur: Johnny Paans

Droomstart baat Pallas 5j niet

Ondanks een droomstart (al na 10 minuten kon een overwinning bijgeschreven worden) heeft Pallas 5j de uitwedstrijd tegen ZSG niet weten te winnen. Na de mooie start werd er geen enkel punt meer bijgeschreven wat een pijnlijke 5-1 nederlaag tot gevolg had. Vrijdag 19 februari moest het jeugdteam van Pallas een echte uitwedstrijd spelen. Tegenstander ZSG heeft de clubavond namelijk op vrijdag. Voor velen van ons was dit dus de eerste echte uitwedstrijd.

Zoals gezegd was het begin erg hoopvol. Al na 10 minuten had Albert aan bord 2 het punt binnen. Slechts 8 zetten had hij nodig om te offeren, een pion te winnen, de witte koning naar d2 te jagen en zelfs een stuk te winnen. De tegenstander geloofde dit verder wel (0-1). Wie er op dit moment vanuit dat het een vroeg avondje zou worden had het mis. Het duurde tot 22:30 voordat we de volgende uitslag konden noteren. Rudy speelde aan bord 4 en begon prima. Hij vergat echter zijn damevleugel te ontwikkelen. Hierdoor kwam hij meer en meer onder druk te staan, en uiteindelijk bezweek zijn stelling hieronder (1-1). Ongeveer gelijktijdig was onze enige invaller van de wedstrijd klaar. De, pas 10-jarige, Jiri (van den Assem) speelde aan bord 6. Niet alleen had Jiri nog nooit extern gespeeld, hij had ook nog nooit met zoveel tijd gespeeld. Toch bleek dit uit niets. Hoeveel hij in de opening wat onder druk kwam te staan, bleef hij erg rustig en gebruikte hij erg goed zijn tijd. Hij verloor na wat ruilen een pionnetje, maar kwam hierdoor wel ineens erg actief te staan. Net toen het leek dat Jiri een goede kans maakte op remise, speelde hij 1 zet te snel en verloor hij een Toren. Erg zuur na zo’n goede partij! (2-1).

Toch leek er in eerste instantie geen man overboord, want we stonden niet minder op de andere borden. Leek zeg ik, want Gert-Jan, spelend aan bord 5, besloot om een paard op een gedekt veld te zetten. De tegenstander besloot het stuk toch maar te pakken. Erg jammer want de stelling kwam net een beetje los nadat deze zo’n 2,5 uur potdicht zat. Gert-Jan probeerde de meubelen nog te redden, maar toen hij ook een tweede stuk moest inleveren was er geen houden meer aan (3-1).
Silas aan het 2e bord kwam na ook een lange tijd een gesloten stelling gehad te hebben in een eindspel waarin de tegenstander een loperpaar, en Silas een paardenpaar had. De tegenstander had in de afwikkelingen echter wel een pionnetje mee weten te snoepen. Silas’ paarden hadden echter zo weinig ruimte ten opzichte van de lopers dat hij nog een pion moest geven om los te komen. Helaas bleek dit allemaal toch net ietsjes te veel, en de 2 pionnen meer liepen hard door. (4-1) Harm speelde aan bord 1 tegen veruit de sterkste ZSG’er van het team. En dit deed hij best aardig. Hij kwam met iets meer ruimte uit de opening, en zette dit goed om in een actieve stelling. Hij wilde hierdoor echter graag aanvallen, en besloot zijn eigen koningsstelling hiervoor te verslechteren. De aanval van Harm kwam er echter niet helemaal uit, waarna de tegenstander hard counterde. Dit koste Harm in eerste instantie een kwaliteit, maar later moest er ook nog een stuk bij gedaan worden door de kwetsbare koning. Als laatste moest ook Harm de strijd staken waarmee een 0-1 voorsprong om 22:30 een 5-1 nederlaag was geworden om 23:30.

Het kampioenschap lijkt uit zicht na deze nederlaag. We staan nu 3 matchpunten achter ditzelfde ZSG 3. We staan echter maar 1 matchpunt achter een viertal ploegen. De komende 2 rondes kunnen dus nog heel spannend worden. Degradatie is, door andere uitslagen, definitief voorkomen. We hebben dus onze doelstelling behaald!