HOME aamenu ☰ MENU
Deventer,  14-01-16  auteur: Hans Roeloffs

Eerste zege Pallas 4

Pallas 4 wint met 4-2 van De Combinatie 2 en verlaat de laatste plaats. Na twee nederlagen heeft Pallas 4 dan nu eindelijk het zoet der overwinning gesmaakt. Dat dit gebeurde tegen het team van De Combinatie 2 uit Harderwijk was extra belangrijk, want daarom passeren wij hen op de ranglijst. Gezeten op het podium voelden wij ons (letterlijk) verheven boven het tweede, dat beneden in de zaal zat te worstelen. Dit maakte ons extra gemotiveerd.
Toen ik na een klein uurtje eens rond mij heen keek, zag ik Alex zeer zelfverzekerd op zijn stoel zitten en zijn zetten elegant op het bord plaatsen. Ja, zijn lichaamstaal is zeer duidelijk. Bij een korte blik op zijn stelling, zag ik dat het goed was. En het was ook goed. Even later kwam hij mij trots zijn zege melden en daarna vertrok hij spoorslags huiswaarts. Geen feestbeest denk ik, of anders was hij nog uit zijn doen door zijn totaal mislukte snelschaaktoernooi. Geeft niets, het was
1-0 en dat telt.
Vervolgens had ik een hele poos geen tijd om rond te kijken, want ik was verzeild geraakt in een bijzonder ingewikkeld potje. Daar kwam Hans J aan en zwijgend vulde hij zijn uitslag in op het wedstrijdformulier. Eigenlijk wilde hij, dat ik voor hem een sterkere speler zou inzetten, maar die was niet voorhanden. Dat was ook niet nodig, want hij had geruisloos -dat wel- gewonnen. Het was 2-0!
Niet erg veel later kwam ook Herman mij mededelen, dat hij de winst binnen had. En ook dat had ik daarvoor totaal niet in de gaten. Herman ondergaat zijn partijen meestal steunend en zuchtend en ik verkeer dan ook altijd in de veronderstelling, dat het heel slecht met hem gaat. Dit is echter maar schijn en dat was deze avond niet anders. 3-0 was het nu; wat een ongekende luxe.
Plotseling overviel mij een grote nervositeit. De potjes van Frits en Piet waren voor mij nog volstrekt onduidelijk en zouden nog alle kanten op kunnen gaan. Mijn stelling had veel moois in zich met een pion meer en een toren tegen een paard. Op een gewone clubavond zou ik altijd doorspelen. Maar stel je voor, dat ik zou blunderen en een schaakje met een paard met tegelijkertijd de dame in zou mijn deel zijn. Een nachtmerrie! En weer zouden we niet winnen. Ik besloot tot iets listig; ik bood mijn tegenstander remise aan. Dat kon hij toch niet weigeren? De heer Lubbersen was inderdaad verbaasd en sprak van een genereus aanbod. Toch zei hij niet direct ja en liet mij nog 15 minuten wachten. Dat was niet erg, want zijn tijd liep. Toen kreeg ik toch zijn jawoord en hadden we gewonnen.
Frits speelde voor Tjeerd, die helemaal in Tai-Peh vertoeft. Die man komt nog eens ergens. Ik had hem (Frits dus) maar aan bord 6 gezet, maar daar kreeg hij niet de zwakste tegenstander. Nee hij speelde tegen een taaie oude baas, die mij na afloop vertelde, dat hij strijdt tegen voortdurend ratingverlies. Die lijdensweg is mij niet onbekend. Frits verspeelde wel een stuk, maar kreeg zeker tegenkansen. Helaas ontbrak hem de tijd. Zijn vlag was onverbiddelijk.
Bleef over aan bord één de kampioen van de lange partijen, Piet. Lang, heel lang had hij erover gedaan om een uitstekende stelling op te bouwen met veel dreigingen, al liet zijn tegenstander zich eveneens niet onbetuigd. Met nog 3 minuten op de klok ontbrak Piet ook de tijd en hij bood remise
aan. De heer Zijlstra, die zich ernstig stoorde aan het gekrakeel van het uitgespeelde Pallas 2 op de werkvloer nam het aanbod gaarne aan. Zo werd het 4-2 en dat is een mooie uitslag.

Voor persoonlijke uitslagen zie website OSBO uitslagen klasse 3B.