DSG Pallas Extern

DSG Pallas Archief Info/Contact ☰ MENU
Deventer,  10-12-15  auteur: Johnny Paans

Pallas 5j weet niet de verrassen

Pallas 5j heeft niet kunnen verrassen tegen het sterke De Combinatie. Er werd met 1 1/2 - 4 1/2 verloren. De Combinatie, een team dat gemiddeld bijna 1700 wellicht te sterk is voor de 3e klasse, kwam donderdag 10 december op bezoek in De Schalm. Ondanks het grote ratingverschil had er met iets meer geluk een resultaat ingezeten.

Albert aan bord 4 ging met wit al vroeg in de aanval. Wat hij echter even vergat is dat er in het Siciliaans wel eens zeer snelle counters van zwart kunnen komen. Alberts aanval liep dood, waarna de tegenstander genadeloos counterde, en binnen het uur al een punt kon bijschrijven (0-1).
Harm speelde aan bord tegen de sterkste speler van de tegenstander, Frits van der Lugt (1861). Wie dacht dat Harm hiervan onder de indruk raakt komt bedrogen uit. Harm speelde een solide opening, maar miste in het middenspel nog enkele goede voortzettingen. Voordat aan het eindspel begonnen kon worden besloten beide spelers de vrede te tekenen. Een knappe remise van Harm! (1/2 - 1 1/2)

Niet veel later moest invaller Koen Wansink aan bord 6 de koning omleggen. Hij speelde een goede, solide partij. In het eindspel greep hij echter mis waarna zijn tegenstander een winnend eindspel kon ingaan. Hij probeerde het nog wel, maar zonder resultaat (1/2 - 2 1/2).
Silas, aan bord 3, bracht de hoop op een resultaat terug met een knappe overwinning. Silas leek, naar de mening van ondergetekende, een stuk te verliezen in het middenspel, maar hij overleefde op knappe wijze. In het eindspel was het Silas zelf die een stuk won, en daarmee zijn sterke tegenstander (1718) op de knieŽn kreeg. (1 1/2 - 2 1/2)

Met nog 2 partijen bezig kon het dus nog, maar het zou heel moeilijk gaan worden. Gert-Jan aan bord 5 had een gelijke, maar moeilijke stelling & Rudy aan bord 2 had een bijzonder onveilige koningsstelling. Uiteindelijk bleek de stelling niet te houden voor Rudy, hij moest in eerste instantie een stuk geven om mat te voorkomen, maar met een stuk meer kon zijn tegenstander alsnog snel mat geven. (1 1/2 - 3 1/2).
Aan Gert-Jan de ondankbare taak om de nederlaag dragelijker te maken. Lang leek het erop dat er wel een remise inzat, maar helaas bleek de tegenstander beter te zijn in het eindspel. (1 1/2 - 4 1/2)

Een ruime, en ook terechte, nederlaag, Echter is dit zeker geen schande tegen deze tegenstander. De volgende ronde wacht Pegasus 2, een team dat qua rating gelijk is aan ons.