DSG Pallas Extern

DSG Pallas Archief Info/Contact ☰ MENU
Assen,  16-11-18  auteur: Max van de Pavoordt

Pallas klaar in de beker

Ronde twee van de beker is het eindstation geworden voor Pallas. Na een moeizame overwinning maar terechte overwinning op Emmen in ronde 1 moesten we nu het onderspit delven tegen een ander team uit Drenthe.

Assen is het sterkste team van die provincie dat dit jaar nog extra versterkt is met de komst van Ivo Maris en Tjapko Struijk.
Overigens speelde alleen de eerste tegen ons mee.
Wij begonnen de lange reis naar het noorden op een vrijdag met het volgende viertal op bordvolgorde: Morris, Radboud, Max en Johnny.
Onderweg werden nog wat foute historische grappen gemaakt en wat dreigementen geuit over wat er zou gebeuren bij een nederlaag maar voor ieders bestwil laten we dit verder. achterwege in het verslag.
Van tevoren was het plan vrij simpel: zwart loten op 1 en 3, op die borden ook winnen en dan met blitzen weer 2-2 spelen waardoor we door zouden zijn omdat bij een gelijkspel bord 4 weg valt. Een plan dat grotendeels goed verliep.Toen de opstellingen uitgewisseld werden was te zien dat Ivo Maris(met een rating van 2350) op 2 plaats nam en dat we op de borden 1 en 3 inderdaad een ratingoverwicht hadden.
Bij de loting is er een fameuze truc die te maken heeft met een bepaald lichaamsdeel en welke richting dat lichaamsdeel dan op wijst.
Het probleem was alleen dat dit lichaamsdeel bij de wedstrijdleider niet helemaal recht was waardoor ik in verwarring wit lootte op 1 en 3. Niet helemaal de bedoeling maar nog geen man overboord.
Dit was er wel toen Johnny na driekwartier een stuk weg blunderde tegen Gert-Jan Haan.
In het originele plan was het natuurlijk de bedoeling dat Johnny zou verliezen zodat we konden gaan blitzen, maar het idee was niet dat dit al na een uur zo duidelijk zou zijn.

Omdat Radboud een tegenstander had met een slordige 400 punten meer op de teller was het voor Morris en voor mij wel duidelijk dat er echt gewonnen moest worden.
Rieks Taal, de tegenstander van Morris had dit ook gezien dus besloot snel een dameruil te initiŽren waardoor hier al heel snel een vrij droge gelijke stelling op het bord kwam en Morris dus moest gaan forceren.
Radboud had ondertussen een aardige maar ook extreem ingewikkelde stelling op het bord gekregen door goed spel. Iets waar Radboud normaal gesproken wel van houdt. Een klein probleem was wel dat Ivo ook graag dat soort dingen op het bord ziet verschijnen.

Ikzelf werd in de opening verrast met een tactiekje door Maarten Dijkstra en moest daardoor het loperpaar opgeven maar door dat mijn paarden daardoor actief werden had ik genoeg spel over om op te spelen.
Hoe bij Johnny het uiteindelijk uit is gemaakt door zijn tegenstander heb ik niet gezien. Johnny beweerde in de auto nog wel kansen te hebben gecreŽerd maar de paar keer dat ik naar links keek leek wit het allemaal wel allemaal onder controle te hebben en is die overwinning nooit in gevaar geweest. Jammer!

Het volgende bord dat klaar was, was dat van Radboud. De stelling werd maar ingewikkelder en ingewikkelder en in dat moeras kon er maar eentje weer omhoog komen. Radboud was uiteindelijk degene die verzoop in alle berekeningen en werd na het missen van een zet mat gezet. Toch complimenten voor het gedurfde

spel tegen een zeer sterke tegenstander! Toen waren Morris en ik nog bezig om dan toch meer het plan uit te voeren. Door passief spel van mijn tegenstander kon ik mijn stukken activeren en een aanval op de koning openen toen ik damewinst voor twee stukken zag besloot ik daarvoor te gaan.
Vanaf dat moment zou de stelling makkelijk gewonnen moeten zijn maar door onhandig spel van mijn kant(ik dacht dat ik mijn tegenstander mat kon zetten) liep er een pion van Maarten wel heel ver door waar ik uiteindelijk een toren voor moest geven.
Gelukkig kon ik in de tijdnood wat schaakjes met mijn dame geven waardoor ik weer een stuk terugwon. De stelling die daarop volgde was waarschijnlijk remise maar mijn tegenstander die inmiddels al een zet of 15 op de 10 seconden increment speelde, was zo bang voor mijn verre vrijpion dat hij besloot zijn toren er voor te geven met het idee dat hij dan met loper en koning zijn pion zou helpen promoveren. Een zet later kon ik echter de loper winnen en was het afgelopen.

Toen dus aan Morris om alsnog de blitz te behalen. Doordat hij moest forceren was zijn stelling echter verzwakt en had hij een stuk minder eindspel op het bord gekregen. Tegenstander Rieks zal daar nog wel ergens een winst hebben laten liggen en nadat hij in eerste instantie al een geforceerde weg naar remise liet liggen besloten beide heren alsnog maar remise te maken omdat zwart echt niet verder kwam na een stuk of 40 schaakjes met de dame.

2,5-1,5 dus voor de heren uit Assen. Het bekeravontuur is voorbij maar niet getreurd, zaterdag weer een kans tegen Zevenaar om de koppositie in 3B te verstevigen!