DSG Pallas Extern

DSG Pallas Archief Info/Contact ☰ MENU
Winterswijk,  03-11-18  auteur: Max van de Pavoordt

Pallas 1 staat bovenaan ! (verslag)

Weer eens een titel die weinig aan de verbeelding over laat. Pallas 1 staat bovenaan in klasse 3B na een overwinning op het op papier zwakste team in deze klasse Winterswijk 2.

Winterswijk is samen met Max Euwe de enige club waar ik sinds ik in Pallas 1 speel ieder jaar tegen heb gespeeld. Alle voorgaande ontmoetingen waren echter tegen het eerste van Winterswijk wat meestal een redelijk gelijkwaardige tegenstander was, waar ik vooral een leuke herinnering heb aan een 4-4 waar ik in een verloren eindspel tegen Arjan van Lith(die zijn andere 8 partijen dat seizoen won) een remise voor de 4-4 eruit kon slepen door middel van een dolle toren.
Maar nu hun eerste is gepromoveerd mogen we het dit jaar opnemen tegen het ook gepromoveerde tweede.
Waar wij 4 matchpunten en 10,5 bordpunt hadden voorafgaand aan deze wedstrijd moest Winterswijk nog de eerste matchpunten binnen halen en hadden ze ook pas 2,5 bordpunt waarvan 1,5 gehaald werd op bord 1 door Emma de Vries. Om de speelster in vorm te bestrijden had ik mezelf op 1 gezet en Jim op 2(die in Dieren nog fraai van haar had gewonnen).

Winterswijk creatief bekeken:


Toen we met het team in Winterswijk aan kwamen sprak ik Emma even en vertelde ze mij dat ze op bord 5 speelde, alleen wel van het eerste!
De voorbereiding kon weer eens de prullenbak in. Waar Winterswijk 2 een invaller nodig had, speelden wij zelfs met twee.
Pim kon niet meespelen omdat hij met kaarten aan het spelen was in de Verenigde Staten voor veel te veel geld. Sowieso schijnt dat spel big business te zijn want Guy kon in de trein vertellen dat hij zijn hele studie betaalde van het verkopen van een hele set kaarten. Voor Pim vroeg ik Harm als invaller om ervaring op te doen op iets hoger niveau.
De tweede afmelding kwam op het laatste moment, René moest naar een uitvaart waardoor ik last minute Chris uit het tweede kon vragen. Ondanks dat we hierdoor verzwakt waren hadden we nog steeds gemiddeld 150 punten meer dan de tegenstander.

In de trein bespraken we onder het genot van wat vegetarische loempia’s de voorbereiding.
Hier liet Radboud mij zien wat hij voorbereid had in de Caro-Kann van Marcel Krosenbrink. Wat ik zag was ik meer dan enthousiast over dus toen Krosenbrink tegenover mij verscheen besloot ik weer eens 1.e4 te spelen na in Hoogeveen vooral 1.d4 gespeeld te hebben. Ik baalde al weer van deze keuze toen Marcel de c-pion er eentje verder naar voren schoof dan in de planning stond. Dan maar een alapin!
Jim kreeg op 2 iets rustigs tegen van Abbink en speelde daar weer iets op wat ik nog nooit had gezien, het zal wel kloppen dacht ik.
Radboud op 3 kreeg dus ook niet die Caro-Kann waar hij zo veel zin in had maar e4-e5 tegen van Bert te Sligte, dit leek ook allemaal wel regelmatig. Morris, die wat ziek was, was wel tevreden dat Han Schuurmans op 4 het Frans afruilde zodat hij een rustige stelling kreeg waar hij vooral op gevoel kon schaken in plaats van intens te moeten rekenen.
Guy op 5 speelde zijn oude vertrouwde Engels tegen ervaren tijger Dick Boogaard.
Johnny speelt tegenwoordig Pirc maar ondanks dat je dan denkt dat de kennis van theorie op orde is bij een repertoireverandering, was er zoals gebruikelijk weer een enorme tijdsachterstand na een laag aantal zetten.
Harm heeft vroeger training gehad van Johnny en heeft dit tijdsgebruik in een extreme vorm over genomen, na 10 zetten kwam hij in het Scandinavisch met wit al een pion zonder enige compensatie(behalve dan een half uur op de klok) voor.
Chris kreeg op 8 vanuit de Caro-Kann een Franse structuur maar dan met de loper buiten de keten. Dit wordt gezien als enorme verbetering omdat dit normaal gesproken je slechtste stuk is. Hier had ik dus veel vertrouwen in.

Het ging helaas al snel mis op twee borden.
Eerst dacht Jim mooi een pion te winnen maar de tegenstander had helaas een truc waardoor er een dame in de doos ging en hiermee het punt ook bij Winterswijk bijgeschreven kon worden.
Iets daarna kreeg Harm een remiseaanbod, hij vroeg of hij dit aan mocht nemen waarop ik alleen antwoordde dat we achter stonden. Harm had dit goed begrepen en besloot door te spelen. Johnny en Guy besloten me buiten aan te spreken om te vragen of ik de klok al had gezien van Harm en hem het aanbod daarom niet aan had moeten laten nemen. Mijn antwoord hierop was dat ik dat uiteraard had gezien, maar ik er ook vertrouwen in had dat iemand die altijd in tijdnood komt zich hier wel raad mee weet.
Kort daarna besloten Chris en zijn tegenstander zich te verplaatsen naar de plek waar Jim en zijn tegenstander in eerste instantie zaten, om een rustigere plek dan bij de deur op te zoeken. Of het aan de plek lag weet ik niet maar kort daarna kon Chris vanwege de enorme mataanval van zijn tegenstander de koning om leggen. 2-0 achter komen tegen een team dat tot dat moment maar 2,5 bordpunt had verzameld was natuurlijk geen onderdeel van de planning. Zeker niet als er met iemand in tijdnood ook nog eens een extra onzekere factor is.

Gelukkig besloot Harm in tijdnood zijn beste beentje voor te zetten en overspeelde hij zijn tegenstander in deze fase compleet. De zwarte koningsstelling werd met krachtig spel compleet kapot geslagen en ondanks dat het in de afrondende fase iets nauwkeuriger had gekund kwam het punt niet meer in gevaar.
Op de andere borden begon het ook steeds meer onze kant op te vallen. In mijn alapin deed Marcel wat onhandig met zijn witveldige loper waardoor mijn stukken zich snel konden verbeteren en ik zowel achter de koning als de dame aan kon gaan.
Radboud had na een gemiste kans van de tegenstander in het middenspel inmiddels een beter eindspel bereikt.
Morris had nog steeds een rustige stelling waar voor beide vrij weinig aan de hand was zoals wel vaker in het afruilfrans.
Met een leuk trucje had Guy een pion gewonnen waardoor hier ook een gewonnen eindspel op het bord verscheen.
Dan was Johnny er ook nog die vanwege het betere stellingsbegrip in ieder geval de tijdsachterstand kunnen neutraliseren en ook op het bord domineerde het zwarte loperpaar inmiddels het witte loperpaar.

De gelijkmaker kwam van Radboud, in het eindspel won hij door nauwkeurig spel een pion. De tegenstander was vooral bezig met dit ding afstoppen. Radboud had echter nog een bonusplan want de zwarte koning stond redelijk onveilig. Met paard en toren en wat hulp van de zwarte pionnen kon Radboud hierdoor zijn tegenstander gewoon mat zetten! 2-2 en in ieder geval nog drie betere stellingen voor ons.
Johnny besloot de witte koning in tijdnood te gaan bestoken en ondanks een iets onhandige voorlaatste zet van Johnny ontsnapte de witte koning niet meer uit het matnet van de lopers.
Voor het eerst op voorsprong en Guy tikte het gewonnen eindspel vrij gemakkelijk uit doordat de tegenstander in deze fase ook niet meer echt tegen werkte. 4-2 en aan Morris en mijzelf om de overwinning binnen te halen.
Over mijn eigen partij zei ik al dat ik de keuze had om achter de koning en dame aan te gaan. Ik besloot met een torenmanoeuvre waar een naam -en clubgenoot van ons heel enthousiast over zou worden (rooklift!) beide te doen. Marcel offerde daarom zijn dame voor deze toren en een loper. Ik kreeg er alleen een pion bij. Ondanks dat zwart knap bleef verdedigen kon ik een extra pion winnen en nadat ik een torenruil kon forceren vond hij het wel best en waren de matchpunten binnen.
Of het door de ziekte van Morris kwam of door het sterke spel van Han(sowieso complimenten om tegen een speler met 400 punten meer remise te houden) weet ik niet maar op dit bord werd de balans nooit echt verstoord en ook in het eindspel viel niet veel voor een van beide partijen te halen en na de beslissing in de wedstrijd werd hier de vrede dan ook snel getekend.

Ondanks de ruime overwinning zijn we toch niet helemaal tevreden.
In een klasse waar de verschillen bovenin zo klein zijn kunnen de bordpunten dit jaar wel eens de doorslag geven. 5,5-2,5 is natuurlijk ruim maar andere teams hebben hier al met 7-1 en 6,5-1,5 gewonnen waar wij natuurlijk met onze ruime overwinning op ZSG wat bonusbordpunten hebben gepakt.
Een ander ding is dat we na 3 rondes al 12 spelers gebruikt hebben en we ook nog steeds niet met de vaste 8 gespeeld hebben. Dit zal in de volgende ronde tegen Zevenaar wel prettig zijn want tegen dit degelijke team met als kopman de sterke Guust Homs komen we niet weg met de foutjes die we ons tot nu toe hebben kunnen veroorloven.