DSG Pallas Extern

DSG Pallas Archief Info/Contact ☰ MENU
Deventer,  04-10-18  auteur: Max van de Pavoordt

Pallas door in beker

Nadat we de afgelopen jaren er in de beker in de eerste ronde uit vlogen moest het dit jaar maar weer eens gebeuren.
Er zijn jaren geweest dat teams uit de Eerste Klasse en Meesterklasse met knikkende knieën naar Deventer kwamen(onder andere Schaakstad Apeldoorn en toenmalig landskampioen HSG werden uitgeschakeld), maar na twee ongelukkige nederlagen is deze reputatie als sneeuw voor de zon verdwenen.
Dit jaar krijgen we echter door de nieuwe 4de en 5de klasse een rondje om er in te komen voordat we de op papier gelijkwaardige of sterkere teams moeten bestrijden.

De loting had uitgewezen dat ESG Emmen de tegenstander was. Zij spelen 4de klasse en verloren hun eerste ronde met 7-1.
Een lekker opwarmertje voor het echte werk moet beginnen zou je denken. Zij speelden echter tegen LOS, een nieuw opgerichte vereniging uit Groningen die bestaat uit het team dat vorig jaar nog het tweede was van Sissa en om de bovenste plekken speelde in de Eerste Klasse met onder andere de (oud) Pallas spelers Koen Lambrechts en Paul ten Vergert.
Een keurig behaald bordpunt dus.
Door dit feit en ons matige presteren in de beker de laatste jaren waren we echt wel gewaarschuwd voor het ervaren viertal dat deze donderdag naar Deventer kwam.

Na de loting door wedstrijdleider Piet waren dit de opstellingen met de kleuren:
1.Max van de Pavoordt (2144)(z) - Marcel Struik (1932)
2.Radboud de Roos (1914)(w) - Evert Hondema (1859)
3.Jim Klinge (1995)(z) - Douwe Többen (1822)
4.Johnny Paans (1902)(w) - Jan van Os (1788)

De kleurverdeling was zoals bedoeld, de altijd agressieve Radboud en Johnny met wit tegen heren met flink wat minder Elopunten op de teller en Jim en ik als ervaren zwartspelers om hun witborden te neutraliseren.
Na een uur leek het ook een wedstrijd te worden die compleet volgens plan zou verlopen.
Ikzelf kwam na een zetverwisseling in een Franse variant waar ik niet zo bekend mee ben. Wit offert hierin een pion en hoopt dan tegenspel te creëren, ik ben zoals de meeste van mij dan wel gewend zijn de beroerdste niet en pak dat ding gewoon mee en accepteer dat ik een tijdje onder druk sta.
Radboud kreeg enorm ruimtevoordeel na de Aljechin van zijn tegenstander. Zijn tegenstander kom hem vertellen dat ze de eerste 10 zetten keurig theorie speelden maar als je stelling er na 10 zetten zo uitziet zou ik misschien een andere opening overweging want Radboud leek al bijna beslissend voordeel te hebben.
Jim deed zoals altijd zijn dingetje met zwart en stond prima en had daarnaast ook nog eens een groot voordeel op de klok.
Johnny als laatste probeerde de stelling te openen en kreeg bewust of onbewust van zijn tegenstander een stuk cadeau voor twee pionnen met misschien het idee dat er een keer iets over de h-lijn kon gebeuren. Dit leek mij echter nogal speculatief en zag er naar mijn oordeel vrij gewonnen uit voor wit.
Alles volgens plan dus. Iedereen een stelling waarin hij zich thuis voelt en op twee borden materiaal meer binnen afzienbare tijd.

In de volgende fase lieten de heren uit Emmen zien dat ze echt wel uit het juiste hout gesneden zijn.
Mijn tegenstander wist door agressief spel mij flink onder druk te zetten en dwong mij tot verdedigen. Hij gebruikte hier alleen veel tijd voor en door mijn beperkte mogelijkheden en daardoor vrij makkelijke keuzes kreeg ik een enorm voordeel op de klok.
Radboud kwam steeds beter te staan en leek van zijn enorme ruimtevoordeel en druk op de koningsstelling te profiteren. Zijn tegenstander gaf zich echter niet zonder slag of stoot gewonnen en verdedigde taai.
Jim wist ook rustig zijn stelling te verbeteren maar tot beslissend voordeel had dit nog niet geleid.
Bij Johnny begon het echter moeizaam te worden, zijn tegenstanders wist inmiddels de torens op de h-lijn neer te zetten en een patroon met een paard op g4 en als vervolg Th1# begon concrete vormen aan te nemen.
Johnny deed het niet helemaal handig en na veel ruilen was het stuk extra van het bord verdwenen maar had tegenstander Jan van Os nog wel de pionnen in de bonus. Een onnodige nederlaag en een 0-1 achterstand.
Gelukkig wist Jim kort daarna de gelijkmaker te scoren, hoe dit is gebeurd weet ik niet precies want door de enorme tijdnood van mijn eigen tegenstander(hij zat inmiddels rond de minuut en met maar 10 seconden erbij per zet en geen half uur na 40 zetten is dat toch wel wat problematisch) besloot ik achter mijn bord te blijven.
In de tijdnood bleef mijn tegenstander echter wel continu goede zetten spelen en werd zijn voordeel eerder groter dan kleiner. Na wat kunst en vliegwerk wist ik gelukkig het grootste gevaar af te wenden en na een onhandige torenruil kreeg ik een eindspel met ongelijke lopers + dames maar wel met twee pionnen meer. Vanwege de nog steeds enorme tijdnood bij mijn tegenstander was het uitspelen hiervan een formaliteit en kon ik de 2-1 scoren.

Nu aan Radboud om de overwinning binnen te halen. Vanwege mijn eigen partij moet ik bekennen dat ook hiervan het einde mij is ontschoten. Het enige wat ik hiervan heb gehoord is van Johnny die achteraf 5x zei dat er een paard een zet of 4 instond (van wie dit paard was heb ik ook totaal gemist maar gok dat het in eerste instantie eigenaar was van de tegenstander van Radboud was en onze wolhandelaar vergat om het aan zijn collectie toe te voegen) (noot GS: het was toch het Paard van Radboud).
Radboud vertelde mij later nog dat zijn tegenstander een pionneneindspel in ging dat minimaal remise was maar Radboud de enige was die op winst kon spelen. Zijn tegenstander zal het wel ergens fout hebben gedaan want ook Radboud kon een vol punt noteren omdat de a pion blijkbaar niet meer te stoppen was.

Een keurige 3-1 overwinning dus die toch wel iets moeizaam tot stand kwam. De teamleider van Emmen kon mij achteraf nog wel vertellen dat ze zelfs bij 2-2 nog een probleem gehad hadden omdat het blitzen alles behalve hun specialiteit is terwijl wij daar juist wel allemaal aardig goed in zijn. De volgende ronde zal uit zijn in het hoge noorden want we zullen spelen tegen de winnaar van de Spassky’s uit Groningen tegen Assen. Het niveau moet voor die wedstrijd nog wel omhoog want waar we deze wedstrijd met een paar kleine foutjes en onnauwkeurigheden nog weg kwamen zal dat tegen die teams een stuk lastiger worden.