DSG Pallas Extern

DSG Pallas Archief Info/Contact ☰ MENU
Leeuwarden,  03-02-18  auteur: Radboud de Roos/(Gorrit Smit red.)

Pallas 1 wint krap in Ljouwert

maar echt heel spannend was het niet. Op papier een makkie de wedstrijd van afgelopen zaterdag.
Wij speelden met Roukema, Rindertsma, en Bloemsma. Wie speelt hier nou in Friesland een thuiswedstrijd? Wij toch zeker?

Afbeelding: de naamgever van de tegenstander


Harm Roukema was ons geheime wapen. Guy was helaas verhinderd en ook de min of meer vaste invallers konden niet spelen. Verder waren we compleet en op papier stond een mooie opstelling met een licht ratingvoordeel voor ons, voornamelijk aan de hoge borden.
Daar moet wel bij aangetekend worden dat de tegenstander van Pim in één van de eerste ronden nog 1400 nog wat had, maar wel remiseerde tegen een 2100 speler.

Philidor 1847 speelde ook met een invaller op bord 8. In het verslag van Philidor is te lezen waarom en daar schrok ik wel even van:
"Tijn was ingevallen voor Dik Kruithof. Bij de opening van LF2018 meende een onverlaat hem een kickbokstrap te moeten verkopen. De onverlaat is gearresteerd en Dik heeft een gecompliceerde beenbreuk. Vanaf deze plek van ons allen: sterkte, Dik! "
Ook van ons Dik!

Op de borden werd er desondanks fanatiek strijd geleverd. De eerste beslissing liet lang op zich wachten.
Max was als eerste klaar. Een hele degelijke remise. Het is tegenwoordig erg moeilijk om van Max te winnen. Tegenstander Rein de Boer speelde het best wel actief op de damevleugel. Max kreeg een geïsoleerde d-pion, maar die was eigenlijk toch niet eens zwak. Remise dus. Een goede partij van beide kanten denk ik. Vlak daarna vielen er echter snel meerdere beslissingen.

Harm verloor zijn eerste partij voor Pallas 1, maar het was geen slechte partij. Hij staat online op de website van Philidor:

*>> Tijn van Batenburg - Harm Roukema <<*

In een versnelde draak kon hij met Pg4 de witte loper afruilen met een goede stelling, maar ik denk dat hij meer wilde dan dat, Pa4 gemist heeft in zijn vooruitberekeningen en afzag van de ruil van de loper. De twee stukken zijn in de resterende stelling beter dan de toren. Tegenstander Tijn van Batenburg speelde het sterk uit en won een goede debuutpartij.

Chris verloor op bord 7 tegen Rob van der Meer een pion, maar kon afwikkelen naar een eindspel met ongelijke lopers dat zoals meestal remise was.

Jim speelde een ijzersterke partij. Geholpen door een goede voorbereiding omdat hij toevallig de laatste 3 partijen deze variant op het bord krijgt. Zijn tegenstander was de hele partij kansloos. Hij kon zich wel lang goed verdediigen, maar dat kostte veel te veel tijd en daardoor ging het na een zet of 20 snel bergafwaarts.

2-2 tussenstand.

Op bord 1 speelde Morris tegen Marcel Vermaat. Morris kreeg in een Siciliaan een ruimtevoordeel op de damevleugel. De witte pionnen liepen hard naar voren en dwongen eerst een pion en daarna een kwaliteitswinst af en dat speelt Morris wel uit. 3-2 en het begon er goed uit te zien.

Niet meer op mijn eigen bord, maar bij Pim wel. Hij kreeg een initiatief met lichte en zware stukken op de damevleugel en kon daarmee eerst een pion winnen. Even later stond hij een loper voor. Het verslag van Philidor spreekt van een daverende koningsaanval van zijn tegenstander Kees van Straten, maar meer dan een paar schaakjes heb ik niet gezien.

Ben en ik waren nog bezig. Ben stond een kwaliteit voor, maar had (nog?) geen vrijpion. Hij probeerde het even, maar besloot snel de twee matchpunten veilig te stellen. Of het, en hoe makkelijk die stelling gewonnen was, daar waren de meningen direct na de partij nog over verdeeld. Ik denk dat Ben die stelling nog wel kan winnen. Ik dacht trouwens na de opening dat Ben zou gaan verliezen, maar tegenstander Gerard Baars speelde het wat te voorzichtig.

Ik speelde de eerste 6 zetten dezelfde zetten in dezelfde stelling als Jim. Mijn tegenstander Egbert Wind week af en daar had ik meteen van kunnen profiteren. Wat ik deed was ook niet slecht, maar ik maakte het weer onnodig ingewikkeld. Ik kreeg twee stukken tegen een toren en twee pionnen, maar mijn zwakke c-pion bleek fataal. Ik kon alleen nog een mataanval dreigen, maar dat was te makkelijk te verdedigen. Ik verloor en daarmee werd het 4,5-3,5 voor ons.

Ik had liever wat dikker gewonnen voor de bordpunten, maar de matchpunten zijn nu het belangrijkste.

De top 5 speelt nog 5 partijen onderling en staat maar 2 punten uit elkaar, waarbij de koploper de nummer 2,3 en 4 nog treft. De nummer 2 krijgt de twee op papier strekste teams nog tegen zich. Wij krijgen de koploper nog en de nummers 4 en 5. Staunton heeft misschein wel het zwaarste programma en Schaakwoude misschien wel het makkelijkste programma, maar staat al wel 2 punten achter op 2 teams en 1 op 2 andere teams. Volgt u het nog?
Echt alles is nog mogelijk. Als we de laatste 3 partijen winnen, kunnen we maar zo kampioen worden.